fbpx

Zoran Vakula predstavio je novu aplikaciju HRT METEO

Zagreb…

Prognoza s dušom

Zoran Vakula– Danas smo bombardirani različitim tumačenjima i prognozama te je teško odlučiti komu vjerovati. Ono što svakako može pomoći u snalaženju jest činjenica kako gotovo sve dosadašnje meteorološke aplikacije nude prognoze samo jednoga od računalih modela atmosfere, tj. nude izravni ili statistički dopunjen rezultat – i to čak po satima, za čak nekoliko dana unaprijed, pa čak i desetke dana. Aplikacija HRT METEO ne nudi takve analize i podatke ni tako podrobne prognoze, ali daje podatke sa službenih meteoroloških postaja Državnoga hidrometeorološkog zavoda i subjektivne prognoze školovanih meteorologa utemeljene na subjektivnim analizama i procjenama svakodnevno stotinjak izračuna različitih modela atmosfere i višegodišnjemu iskustvu u radu s tim modelima te, osim toga, znanstveno opravdane prognoze – za kraće razdoblje po mjestima, a za dulje po područjima – istaknuo je glavni meteorolog Hrvatske radiotelevizije Zoran Vakula.
Pod sloganom Prognoza s dušom prvoga dana emitiranja jesenske programske sheme Hrvatska radiotelevizija (HRT) svojim je korisnicima i cjelokupnoj javnosti predstavila novu aplikaciju za mobilne uređaje HRT METEO. Riječ je o jednostavnoj aplikaciji za praćenje vremenskih uvjeta, koju su izradili Hrvatska radiotelevizija i Državni hidrometeorološki zavod. Među rijetkima je, možda i jedinstvena u ovomu dijelu Europe, jer omogućuje subjektivne meteorološke prognoze, i to ne samo za tekući i sutrašnji dan, nego i za dodatna tri dana unaprijed za čak osam većih područja u Republici Hrvatskoj.
Zoran Vakula– Aplikacija HRT METEO na jednostavan način i na jednome mjestu omogućuje praćenje meteoroloških podataka i prognoza koje stručnjaci Državnoga hidrometeorološkog zavoda i naš glavni meteorolog pripremaju za Hrvatski radio i Hrvatsku televiziju. U godini u kojoj obilježavamo 90. obljetnicu postojanja Hrvatskoga radija i 60. obljetnicu postojanja Hrvatske televizije to je još jedan poklon našim korisnicima, ali i podsjetnik na dugogodišnju uspješnu suradnju javnoga medijskog servisa i Državnoga hidrometeorološkog zavoda – istaknuo je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić.
Na novoj aplikaciji HRT METEO mogu se pronaći vremenske prognoze za danas i sutra za 48 mjesta u Republici Hrvatskoj, a za prekosutra i sljedeća dva dana za osam većih područja: središnju, istočnu i gorsku Hrvatsku, unutrašnjost Istre i Dalmacije te za sjeverni, srednji i južni Jadran.

Foto: Krasnodar Peršun za HRT – Press