Stota izvedba Kafkine predstave Preobrazba u HNK

Split…

Dramska predstava Preobrazba Hrvatskog narodnog kazališta Split bit će 9. svibnja izvedena po stoti put

PreobrazbaVjerojatno najznamenitije i najpoznatije literarno djelo o otuđenju Franza Kafke dramatizirao je i režirao Ivan Plazibat, a predstava Preobrazba je premijerno izvedena na Sceni 55 HNK Split 28. ožujka 2012. godine. I stota izvedba popularne dramske predstave zbit će se na Sceni 55, komornoj sceni splitskog kazališta, u uvijek istom glumačkom sastavu: Nikša Arčanin u ulozi Gregora Samse, te Nikola Ivošević, Tajana Jovanović, Andrea Mladinić, Nenad Srdelić i Vicko Bilandžić.
PreobrazbaTijekom šest godina svog scenskog života Preobrazba je, osim u Splitu, izvođena u praškom kazalištu Činoherní klub, na kazališnim festivalima Gavelline večeri i Festival glumca, na kojem su za glumačke kreacije nagrađeni Nenad Srdelić i Nikša Arčanin, te u Metkoviću, Šibeniku, Zadru, Dubrovniku, Mariboru, Ljubljani i Novoj Gorici. Od same premijere predstavu su pratile dobre kritike, a velik broj izvedbi potvrda je kako je Preobrazba omiljena i kod Preobrazbapublike. Redatelj i autor dramatizacije Ivan Plazibat zajedno s glumačkim timom u Kafkin su dehumanizirani svijet unijeli elemente parodije, burleske i gotovo teatra apsurda razigravši i razblaživši tako mračnu kafkijansku atmosferu književnog predloška. Uloga Gregora Samse jedan je od prvih velikih i značajnih glumačkih zadataka mladog glumca Nikše Arčanina. On je svoj veliki talent pokazao i dokazao sredstvima fizičkog teatra dojmljivo se transformiravši u fantastični lik čovjeka-kukca pokazujući istovremeno, unatoč minimalnoj količini dodijeljenog mu teksta, dubinu emotivnih doživljaja vlastite unutarnje drame.
Osim redatelja i autora dramatizacije Plazibata, autorski tim ove uspješne predstave čine scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Petra Dančević, skladatelj Gordan Tudor, Maja Marjančić koja potpisuje scenski pokret, te oblikovatelji svjetla i zvuka Miroslav Mamić i Željko Mravak.
99. izvedba predstave Preobrazba bit će izvedena na Sceni 55 u utorak 8. svibnja, a jubilarna stota u srijedu 9. svibnja s početkom u 19.55 sati.

Foto: Press