fbpx

Mercedes Bratoš – Odrazi

Malinska…

Mercedes BratošU subotu 26. svibnja 2018. u 21.00 sat otvara se samostalna izložba akademske umjetnice Mercedes Bratoš pod nazivom ‘Odrazi‘ u Galeriji sv. Nikole, Malinska.
– O slikarstvu Mercedes Bratoš, Dubrovkinje sa zagrebačkom adresom, možemo govoriti kao o tradicionalnoj modernosti koja je, rečeno književnim jezikom, skriveni opis, oživljen raznim motivima. Oni su i imaginarni i stvarni, jedni ili drugi—ozbiljni su. Uloga i funkcija prepoznatljivih i apstraktnih slikaričinih riječi u svakom su pogledu potpuno izvorne obavijesti, onakve kakve samo boja i struktura poteza mogu prenijeti. Tematski, slike su raznih razina razumljivosti i zahvaćaju veći broj percepcija. Gledatelj raspolaže određenom slobodom u odabiru svoje razine na kojoj će se zaustaviti (premda te slobode i nije svjestan). No, najbolja je ona percepcija u kojoj je razina priopćenja najrazumljivija – Milena Žic, Malinska, svibanj 2018.
O autorici:
Mercedes Bratoš rođena je 1979. godine u Dubrovniku, gdje je završila osnovnu i srednju umjetničku školu Luka Sorkočević. Diplomirala je na Accademi di Belle Arti u Firenci u klasi profesora Umberta Borella. Imala je više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je HDLU-a i HULUK-a. Voditeljica i asistentica kreativnih radionica u Udruzi Svitanje (udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja). Živi i radi u Zagrebu.

Foto: Press – Domagoj Kunić