Izložba: Aida Hebib Raguž – Energija forme
By redakcija On 5 pro., 2016 At 10:29 AM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

Samostalna izložba dubrovačke kiparice u Zagrebu

Aida Hebib RagužU subotu, 10. prosinca 2016. godine s početkom u 19.00 sati, u galeriji Laval Nugent otvara se izložba dubrovačke akademske umjetnice Aide Hebib Raguž pod nazivom ‘Energija forme‘.
– Futuristička dinamika zajedno s meditativnim kolorističkim aspektom skulptura oblikuje začudan svijet pulsirajuće energije koji postaje prepoznatljiv rukopis Aide Hebib Raguž. Geometrijsko počelo oblikovanih skulptura i izraziti kolorizam Aida Hebib Ragužnaglašavaju vitalizam i dinamizam formi, no istovremeno ono organsko u djelu usmjerava promatrača na prirodno, slobodno i neograničavajuće unutar same forme. Znakovi koji stoje uz nazive skulptura asocijativno obogaćuju same radove. Moguće ih je iščitati kao futurističke simbole u službi tajnog koda ili pak poput crtica iz kolektivnog sjećanja koja nas vraćaju u vrijeme hijeroglifa i sličnih ideografskih pisama koja i dan danas predstavljaju zagonetku za čovječanstvo – iz predgovora izložbe, Sonja Švec Španjol.
Izložba ostaje otvorena do 30. prosinca 2016., a moći će se razgledati radnim danom od 14 – 19.00 sati, te subotom od 11 do 15.00 sati.

O autorici:
Aida Hebib Raguž rođena je 1977. godine u Dubrovniku. Diplomirala je 2001. godine kiparstvo u klasi prof. Josipa Diminića na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te stekla zvanje profesora likovne kulture. Aktivno se bavi kiparstvom, dizajnom i edukacijom u području umjetnosti. Ostvarila je niz skulptura i reljefa u kamenu, drvetu, gipsu i žici. Autorica je javne skulpture u kamenu 2001. godine postavljene na rivi u Vrsaru. Iste godine stječe diplomu Međunarodne kiparske škole „Montraker“ Vrsar. Sudjeluje na Goranskoj kiparskoj radionici „Lokve“ 2002. godine gdje izrađuje skulpture u drvetu. U 2013. godini izrađuje reljef “Vatromet Držićevih djela“ u sklopu izložbe Nezaboravna Držićeva djela, koji je uvršten u stalnu zbirku Doma Marin Držić u Dubrovniku. Osim skulptura, od 2002. godine do danas ostvarila je brojne zapažene cikluse u području dizajna autorskog nakita, te izlagala u mnogim galerijama diljem Hrvatske. Autorica svoje futurističke kiparske forme prepoznatljive po koloritu i obliku pretvara u dizajn nakita i njezino stvaralaštvo ujedinjuje kiparstvo i dizajn u jednu nerazdvojnu cjelinu. Realizirala je niz predavanja i radionica za djecu i mlade. Ostvarila je niz inovativnih radionica za djecu i mlade u suradnji s više galerija diljem Hrvatske od kojih je posljednja bila 2016. godine u sklopu Tjedna dizajna Zagreb. Od 2004. godine do danas bavi se pedagoškim radom radeći kao profesor likovne kulture u Dubrovniku. Izlaže samostalno i skupno, te sudjeluje na umjetničkim kolonijama diljem Hrvatske. Član je HDLU Dubrovnik i HDLU Zagreb. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Foto: Press

comment closed