fbpx

Mladen Dolar gost Filozofskog teatra

HNK…

Mladen Dolar– Govorit ću o svoje dvije strasti, filozofiji i kazalištu, jedna je profesionalna, a druga ne-profesionalna, ali se one isprepliću. Vjerujem da postoji dubinski odnos imeđu njih. Počet ću od toga da možemo naučiti i o filozofiji i kazalištu ukoliko detaljno proučimo kako se isrpepliću i međusobno nadopunjuju – rekao je Mladen Dolar.
U nedjelju, 19. veljače 2017. godine, u zagrebačkome HNK, Filozofski teatar će ugostiti Mladena Dolara, jednoga od vodećih slovenskih filozofa. Kao pripadnik poznate Slovenske psihoanalitičke škole, zajedno sa Slavojem Žižekom i Alenkom Zupančić, u svojim radovima predstavlja uspješnu sintezu lacanovske psihoanalize i filozofije njemačkoga klasičnog idealizma.
Mladen DolarDolar je iscrpno pisao o Beckettu, o glazbi, operi i kazalištu, popularnoj kulturi i kritici kapitalizma, a na hrvatskome jeziku objavljenje su njegove knjige O škrtosti (Antibabarus, 2009.) i Glas i ništa više (Disput, 2009.), dok je u suradnji sa Žižekom napisao knjigu o Drugoj smrti opere.
Za Filozofski teatar Mladen Dolar je pripremio posebno predavanje o odnosu filozofije i kazališta, koje po prvi puta od osnutka Filozofskoga teatra, objašnjava i smisao i svrhu Filozofskog teatra i svakako će biti poslastica i za ljubitelje kazališta i za ljubitelje filozofije.
Komentirajući novi Filozofski teatar, urednik i voditelj tog atraktivnog programa u zagrebačkome HNK, Srećko Horvat, kaže:
– Ako smo dosad pokazali da pozornica HNK može biti idealno mjesto i za ekonomiju i rock, od Varoufakisa do Primal Screama, ovaj put nastavljamo s dubinskim promišljanjem same svrhe Filozofskog teatra i zašto smo uopće pokrenuli taj projekt prije dvije godine. Već u ožujku očekuje nas hrvatska premijera filma o Laibachu u Sjevernoj Koreji, dok je u travnju gošća Filozofskog teatra kontroverzna katalonska časna sestra Teresa Forcades.

Foto: Press