fbpx

Bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis dolazi u Hrvatsku

HNK: Filozofski teatar…

Srećko Horvat očekuje da će Yanis Varoufakis razgovarati o prijedlozima za izlaz iz krize koje je ponudio u Grčkoj, a sad nudi na europskoj razini

Srećko Horvat, ministar financija Yanis Varoufakis– Ideja je bila da se u Hrvatsko narodno kazalište dovedu kritička promišljanja današnjice. Dovodimo goste koji su relevantni na svjetskoj razini – rekao je urednik i voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat za portal Scena.hr. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu jučer je predstavljen ovogodišnji program Filozofskog teatra, a predstavili su ga urednik i voditelj Srećko Horvat i intendantica HNK-a Dubravka Vrgoč. Hrvatsko narodno kazalište predstavilo je novu sezonu Filozofskog teatra, spoj kazališta i filozofije u Zagrebu oživljen je 2014. godine, a bavi aktualnim društvenim temama, o tim temama ove sezone raspravljat će intelektualci i aktivisti svjetskog glasa.

Tariq Ali i Yanis Varoufakis
Novu sezonu Filozofskog teatra otvara Tariq Ali 30. listopada, britansko-pakistanski intelektualac poznat po suprotstavljanju pakistanskoj diktaturi 1960-ih. Filozofski teatar će ugostiti i Zygmunta Baumana, jednog od najutjecajnijih sociologa današnjice. Međutim, zasigurno će najveću pažnju hrvatske publike izazvati bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis, grčki ekonomski najpoznatiji po oštrim mjerama štednje Europske unije.
Srećko Horvat– Očekujem kad Yanis Varoufakis dođe da će se u našem društvu razgovarati o njegovim prijedlozima za izlaz iz krize koje je ponudio u Grčkoj, a sad nudi na europskoj razini – rekao je Horvat. Osim intelektualaca iz ekonomije, filozofije i sociologije, Filozofski teatar će zajedno ugostiti i jednog rockera, pjevača Primal Screama Bobbyja Gillespieja i Franca B. Bifa, talijanskim filozofom.
– Želimo vidjeti kako ljudi iz nekog drugog žanra promišljaju o nekim pitanjima koja jesu relevantna i koja se sviju nas tiču – objasnio je Horvat ideju Filozofskog teatra.
Dosadašnji gosti Filozofskog teatra uključuju slovenskog filozofa Slavoja Žižeka, ekonomista Thomas Pikettyja autora knjige ‘Kapital u 21. Stoljeću’ , ali i britansku glumicu Vanessu Redgrave. U sklopu projekta Filozofskog teatra izašla je i knjiga francuskog filozofa Alaina Badioua ‘Rapsodija za teatar’, u nakladi posebnog izdanja zagrebačkog HNK-a, koja ističe kako je kazalište itekako politički angažiran medij koji nam kroz fikciju može ponuditi, ne samo analizu današnjice nego alternativu izlasku iz krize. (A. Dukić)

Foto: Press