fbpx

Održana premijera filma Murina u Cannesu

Igrani film Antonete Alamat Kusijanović Murina

Debitantski dugometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović Murina u subotu, 10. srpnja, premijerno je prikazan u dvorani Theatre Croisette u Cannesu. Film je uvršten u program “15 dana autora” (Quinzaine des réalisateurs), a projekciji je nazočila i brojna filmska ekipa.

Murina

– Jako sam sretna! Puno smo radili na filmu i prelijepo je što smo ga premijerno prikazali upravo u Cannesu. Drago mi je što je i HAVC podržao film jer je to velika potpora za mlade redatelje poput mene – izjavila je netom nakon svjetske premijere redateljica Antoneta Alamat Kusijanović.

Murina

– Film Murina je prošao u najboljem mogućem ozračju u Cannesu. Pohvale su stizale sa svih strana. Hrvatska stvarno može biti ponosna. Čestitam Antoneti ali i cijeloj ekipi na velikom uspjehu. Uvjeren sam da će film oduševiti i publiku kod nas – dodao je ravnatelj HAVC-a Chris Marcich.

Murina

Projekcija je održana u dvorani Theatre Croisette pred punim gledalištem kojem se na početku predstavila ekipa filma u sastavu: redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, glumci Danica Ćurčić, Gracija Filipović, Leon Lučev i Jonas Smulders te koscenarist Frank Graziano. Na premijeri je bio i ostatak filmske ekipe: glumica Tatjana Filipović, kompozitor Evgueni Galperine, producent Danijel Pek, koproducenti Zdenka Gold i Jožko Rutar, montažer Vladimir Gojun i kostimografkinja Amela Bakšić.

Nakon filma Murina uslijedio je dug plijesak, a na pitanja publike odgovorale su redateljica Antoneta Alamat Kusijanović i glumica Gracija Filipović.

Podsjetimo, Murina je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma, U plavetnilo. Film se snimao na Hvaru, Kornatima i na Koločepu.

Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). U autorskom timu filma su još i Helene Louvart (direktorica fotografije), Ivan Veljača (scenograf), Amela Bakšić (kostimografkinja), Snježana Gorup (majstorica maske), Julij Zornik (dizajner zvuka), Vlado Gojun (montažer), Poster (vizualni efekti) te Evgueni Galperine i Sacha Galperine (skladatelji). Glavne uloge nose Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis.

Program “15 dana autora” (Quinzaine des réalisateurs) održava se do 17. srpnja 2021. godine paralelno s festivalom u Cannesu, a u sklopu tog programa prikazuju se kratkometražni, igrani i dokumentarni filmovi sa svih strana svijeta. Riječ je o programu koji još od 1969., kada je prvi put održan, svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika.

Foto: Press HAVC