fbpx

Posjetite Lutkokaz u Osijeku i na tri dana postanite djeca!

U sklopu Lutkokaza u Osijeku vas očekuju predstave, radionice i predavanja o lutkarskoj umjetnosti

Ulaz na Međunarodnu reviju lutkarstva besplatan je, a raznolik program nudi ponešto za svakoga! Od 20. do 23. ožujka u Osijeku će se održati 13. međunarodna revija lutkarstva Lutkokaz koja će ove godine staviti naglasak na predstavljanju domaćeg (nezavisnog) lutkarstva europskim gostima. 

Na ovogodišnjem Lutkokazu održat će se veliko finale projekta Kreativne Europe „Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU“, u sklopu kojeg će se u Osijeku okupiti sadašnjost i budućnost litvanskog, škotskog, slovenskog i hrvatskog lutkarstva i lutkarske kritike. Samim time, Osijek će u danima koji slijede biti u izlogu europskog luktarstva kao jedno od njegovih centralnih mjesta.

U ovom izvedbenom izlogu europski i osječki gosti moći će uživati, sasvim besplatno, u bogatom prepletu najboljih aktualnih predstava, lutaka i lutkofilmova domaćina, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, potom u tri izuzetno zanimljiva gostovanja nezavisnih umjetničkih organizacija iz Hrvatske, hrvatskoj premijeri performansa gosta iz Slovenije Benjamina Zajca i predstavi Dramskog studija Dada iz Čakovca, koji će se usput upoznati s akademijom kao odličnim mjestom za studiranje.

Foto: Mario Jakšić

Važan dio ovogodišnjeg programa čine predavanja i okrugli stolovi. Organizatori ističu okrugli stol o suvremenom lutkarstvu i kritici u sklopu kojeg će osječkoj publici biti predstavljena knjiga „Suvremeno lutkarstvo i kritika“ i novi broj slovenskog časopisa „Lutka“ posvećen suvremenom lutkarstvu te predavanje o vizualnom kazalištu litvanskog redatelja i profesora na vilniuškoj akademiji Žilvinasa Vingelisa.

Osječanima i gostima predstavit će se i partner ovogodišnjeg Lutkokaza – regionalna platforma Od malih nog(u) te Umjetnička organizacija LOFT (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo), čime nastavljamo prošle godine započet program predstavljanja i upoznavanja s važnim lutkarskim kazalištima i družinama u Hrvatskoj. LOFT će se predstaviti dvjema predstavama – nagrađivanim Lovcima na snove i novom predstavom LiLa, obje u režiji Morane Dolenc, čime će upotpuniti miniprogram platforme Od malih nog(u).

Foto: Željko Stefanović

Zahvaljujući ovoj regionalnoj platformi, ove ćemo godine, uz tradicionalni Svjetski dan lutkarstva, 21. ožujka, po prvi put proslaviti Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, 20. ožujka. Galeriju nezavisnog lutkarskog izraza na ovogodišnjem Lutkokazu zaokružit će izuzetno zanimljivo poetsko putovanje prostorima i metaprostorima emocija, predstava Astronauti Umjetničke organizacije Gllugl.

Jedan od najvažnijih dijelova Lutkokaza standardno čine radionice namijenjene studentima. Stalnom i izuzetno dragom gostu iz Slovenije Zoranu Petroviču ove će se godine pridružiti Katarina Arbanas iz Gllugla i Alessandro La Rocca iz Švicarske. Novina ovogodišnjeg Lutkokaza su radionice koje će održati studenti Odsjeka za kreativne tehnologije učenicima osječkih osnovnih i srednjih škola kao i prva Lutkokazova povorka studentskih lutaka i lutkara koja će najaviti nimalo nesretan, dapače sretan, veseo i kvalitetan 13. Lutkokaz.

Foto: Marko Delić

U nastavku pogledajte raspored događanja:

Ponedjeljak, 20. ožujka – Svjetski dan kazališta za djecu i mlade

 • 10:30 sati – AUK povorka: U potrazi za Lutkokazom

Prigodni program studenata AUK-a po stanicama:

 • 10:45 sati – Promenada, ispod Mosta dr. Franje Tuđmana
 • 11:10 sati – Tvrđa, Vodena vrata
 • 11:30 sati – Tvrđa, Trg Svetog Trojstva 3, predvorje Rektorata
 • 11:40 sati – Tvrđa, predvorje knjižnice AUK
 • 12:00 sati – Tvrđa, Salon lutaka AUK – Službeno otvorenje 13. Lutkokaza
 • 12:15 sati – Tvrđa, Salon lutaka AUK – Otvorenje izložbe lutaka studenata Odsjeka za kreativne tehnologije
 • 19:00 sati – AUK, Svečana dvorana – predavanje Anja Pletikosa: „Od malih nog(u) – Regionalna platforma u EU kontekstu“ u suradnji s regionalnom platformom Od malih nog(u)
 • 20:00 sati – AUK, prostorija broj 13 – predstava LOFT: Lovci na snove – u suradnji s regionalnom platformom Od malih nog(u)

Utorak, 21. ožujka – Svjetski dan lutkarstva

 • 14:00 sati – AUK, prostorija broj 5 – performans Benjamin Zajc: 8372
 • 16:00 sati – AUK, prostorija broj 1 – predstava AUK: ASDFDFGGGG
 • 17:00 sati – AUK, prostorija broj 8 – predavanje Tamara Kučinović, Lorna Kalazić Jelić: „O lutkarskim studijima Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku“
 • 19:00 sati – AUK, Svečana dvorana – predavanje Žilvinas Vingelis: „Slikovni obrat u suvremenom vizualnom kazalištu: biofotografije, meta-fotografije i dvostruka svijest“ – Dio projekta Kreativne Europe „Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU“
 • 20:00 sati – AUK, prostorija broj 13 – predstava Gllugl: Astronauti

Srijeda 22. ožujka

 • 9:00 sati – AUK, prostorija broj 1 – predstava Dramski studio Dada: Snjeguljica
 • 13:00 sati – AUK, prostorija broj 1 – Završni sastanak partnera projekta Kreativne Europe „Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU“
 • 16:00 sati – AUK, prostorija broj 2 – Prezentacija radionica
 • 17:00 sati – AUK, prostorija broj 1 – predstava AUK: Savršen život
 • 18:00 sati – AUK, prostorija broj 13 – predstava AUK: Transforming Beetles
 • 19:00 sati – AUK, Svečana dvorana – okrugli stol „Suvremeno lutkarstvo i kritika u Hrvatskoj, Sloveniji, Škotskoj, Litvi i šire“ – predstavljanje časopisa „Lutka“ i knjige „Suvremeno lutkarstvo i kritika“ u sklopu projekta Kreativne Europe „Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU“
 • 20:00 sati – AUK prostor Odsjeka za kreativne tehnologije (FILM) AUK: Gledaonica – Lutkofilm

Četvrtak, 23. ožujka

 • 10:00 sati – AUK, prostorija broj 1 – predstava UO LOFT i UO CLOU: LiLa
 • 11:00 sati – AUK, Svečana dvorana – okrugli stol „LOFT: Vizija suvremenog lutkarstva u Hrvatskoj i šire“ u suradnji s regionalnom platformom Od malih nog(u)

Foto: Lutkokaz PROMO