fbpx

Neva Rošić monografija na ljetnim igrama!

Dubrovnik…

Neva RosićU izdanju Dubrovačkih ljetnih igara, monografija velike hrvatske glumice i kazališne pedagoginje Neve Rošić koja je neke od svojih najboljih uloga ostvarila upravo na Igrama, predstavljena je sinoć, 3. kolovoza u atriju Kneževa dvora. Neva Rošić glumu je diplomirala na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost 1957. godine. Po diplomi postaje članicom ansambla Zagrebačkog dramskog kazališta, no 1969. prelazi u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, u kojemu djeluje punih dvadeset godina. Istovremeno je Dubrovačkim ljetnim igrama podarila neke od svojih najznačajnijih umjetničkih kreacija, od mladenačke Držićeve Tirene u režiji Branka Gavelle, preko nezaboravne Porcije u Spaićevoj postavi Shakespeareova „Julija Cezara“, jedinstvene Lady Macbeth u režiji Vlade Habuneka i Gertrude u Škiljanovoj režiji „Hamleta“, Livije Ancile i Klare Anite u prekretničkoj Parovoj viziji Krležina „Areteja“, sve do samostalnih nastupa u „Velikim monolozima“ klasičnih europskih dramskih tekstova i Matkovićevoj „Klitemnestri“, a ove godine na 65. Igrama i dadilje u Markovićevoj režiji Shakespearovih „Romeo i Giulietta“. Od 1978. profesorica je glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a kasnije se povremeno bavi i režijom, nastupa kao recitator na radiju, glumi u TV dramama i serijama, te na filmu. Za svoje umjetničke uspjehe nagrađena je s tridesetak priznanja, povelja, odlikovanja i nagrada.
Monografija okuplja priloge niza glumičinih suradnika i učenika različitih naraštaja, od redatelja kao što su Aida Bukvić, Joško Juvančić, Vladimir Gerić, Jagoš Marković, Georgij Paro i Tomislav Radić, preko teatrologa Nedjeljka Fabrija, Darka Gašparovića, Mani Gotovac, Gige Gračan, Branka Hećimovića i Vjerana Zuppe, do glumaca Gorana Grgića, Koraljke Hrs, Elvie Nachionovich, Alme Price, Borisa Svrtana i Marka Torjanca, a popraćena je opsežnom uvodnom biografskom studijom urednice prof. dr. sc. Lade Čale Feldman kao i brojnim arhivskim fotografijama.
Monografiju su predstavili urednica prof. dr. sc. Lade Čale Feldman, prof. dr. sc. Darko Gašparović i Boris Svrtan uz uvodni pozdrav ravnateljice Igara Ivane Medo Bogdanović, dok je Neva Rošić počastila publiku kratko odigravši barunicu Lenbach.

Foto: Press