Simfonijski puhački orkestar Sveučilišta St. Thomas u Splitu
Piše: redakcija On 28 svi., 2016 At 09:29 AM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

HNK Split…

St ThomasSimfonijski puhački ansambl Sveučilišta St. Thomas iz Sjedinjenih Američkih Država iz Minnesote, nastupit će u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u nedjelju 29. svibnja 2016. godine s početkom u 20,00 sati. Koncert je organiziran u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu, a njime će ravnati stalni dirigent Orkestra, maestro Mathew J. George. Na programu su djela američkih skladatelja koja su dio stalnog repertoara ovog sveučilišnog orkestra, te djela Vlade Sunka i Jakova Gotovca koje je Orkestar za ovu priliku uvrstio u svoj repertoar.
Puhački ansambl Sveučilišta St. Thomas čine studenti koji se, pored svojih glavnih studija, ozbiljno St Thomasbave i glazbom. Osim u Minnesoti ansambl nastupao je i širom Sjedinjenih Država, ali i na velikim koncertnim i kazališnim pozornicama u Meksiku, Kubi, Kostariki, Japanu, Kini i Italiji. Predstojeći je koncert njihov prvi nastup u Hrvatskoj.
Repertoar orkestra čine standardne i suvremene skladbe za puhački orkestar, te transkripcije skladbi pisanih za druge glazbene žanrove. Svake godine Simfonijeski puhački orkestar premijerno izvodi nova djela od kojih su mnoga posebno naručena skladateljima upravo za izvođenje od strane ansambla. Redovito snimaju za glazbenog izdavača Innova, a snimke se distribuiraju međunarodno od strane kuće Naxos.
Za izvođenje pred splitskom publikom mladi američki glazbenici izabrali su djela Iturraldea, Tichelija, Hansona, Uhlika, Graingera, Maslanke i Bernsteina iz svog standardnog repertoara. Koncert će otvoriti i zatvoriti djela hrvatskih autora i to Varijacije na Matthew Georgedalmatinsku temu Vlade Sunka, te Simfonijsko kolo Jakova Gotovca.
Maestro Mathew J. George doktor je muzičkih umjetnosti, a dirigentsko je obrazovanje stekao na University of North Texas, Southern Methodist University i Ithaca College. Proglašen je najboljim profesorom Sveučilišta St. Thomas 2013/14 godine. Njegova ga je dirigentska karijera vodila širom Sjedinjenih Država, Kanade, Meksika, Kube, Kostarike, Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, kontinentalne Europe, Australije, Japana, Kine, Tajlanda, Brazila, Paragvaja, Argentine i Indije.

Foto: Press

comment closed