fbpx

Ne propustite: Dva nezaboravna glazbena putovanja

Lisinski…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

glazbena putovanjaProslavljeni dirigent, dugogodišnji umjetnički savjetnik Zagrebačke filharmonije i miljenik zagrebačke publike, Dmitrij Kitajenko, vraća se u Zagreb s repertoarom koji će zadovoljiti i one najizbirljivije. U dva dana vrhunskog glazbenog doživljaja u sklopu Crvenog i Plavog ciklusa 23. i 24. veljače, publika će imati priliku čuti djela Richarda Straussa, Manuela de Falle, Georgea Gershwina i Roberta Russella Bennetta, a drugoga dana i Maxa Brucha gdje će moći uživati i u solističkoj izvedbi koncertne majstorije Zagrebačke filharmonije, Sidonije Lebar.
O umjetničkom savjetniku, šefu dirigentu Dmitriju Kitajenku, mnogo je toga rečeno, ali ako ste i samo jednom bili na koncertu pod njegovim ravnanjem, znate da njegovo dirigiranje govori više od grandioznih natpisa i najava te da je samo sebi najbolja promocija. Više od 250 snimljenih nosača zvuka s prestižnim orkestrima diljem svijeta (od kojih bi posebno trebalo izdvojiti snimke s Moskovskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Frankfurtskog radija, Bergenskom filharmonijom i Danskim nacionalnim orkestrom), nagrada za životno djelo ICMA-e (International Classical Music Award) 2015. godine, dugogodišnja suradnja s Gürzenich orkestrom iz Kölna čiji je i počasni dirigent, samo su neka od brojnih postignuća jednog od najuspješnijih dirigenata današnjice koji je svojim umjetničkim poletom i žarom započeo i jednu novu eru Zagrebačke filharmonije.
Koncertna majstorica Sidonija Lebar od 1991. godine stalna je članica Zagrebačke filharmonije, a od 1994. i koncertna majstorica našeg orkestra. Za svoj je doprinos glazbenoj izvrsnost orkestra i izvanrednu umjetničku kvalitetu, dobila i Srebrnu medalju u povodu 130. obljetnice Zagrebačke filharmonije. U Zagrebu djeluje kao koncertna majstorica orkestra HNK, Simfonijskog orkestra HRT-a, Hrvatskog komornog orkestra te kao vanjska članica Zagrebačkih solista. Održava i solističke recitale, nastupala je kao solistica s domaćim i stranim orkestrima, a potvrda njene kvalitete je i nagrada Porin 2008. godine za najbolji album klasične glazbe koji je snimila sa Zagrebačkom filharmonijom i dirigentom Pavlom Dešpaljem.
Raznovrsni glazbeni program provest će nas kroz različita razdoblja i glazbene stilove, od kasnog romantizma Richarda Strausa i njegovog Građanina plemića, preko de Fallovog impresionizma s izraženim elementima španjolskog folklora u Trorogom šešir pa sve do modernog spoja klasične glazbe, jazza i bluesa u simfonijskoj suiti Porgy i Bess, Georga Gershwina i Roberta Russela Benneta. Iduću večer, 24. veljače, posjetitelji će umjesto de Falle čuti Koncert za violinu i orekstar u g- molu Maxa Brucha.
Zaista zanimljiv program dvije večeri zaredom pravi je mamac za sve glazbene sladokusce koji odluče poći na još jedno glazbeno putovanje sa Zagrebačkom filharmonijom – Ne propustite: Dva nezaboravna glazbena putovanja!

Foto: Press