fbpx

Premijera: Dokumentarno igrani film Alka!

Sinjska alka…

AlkaAlkaSinoć je održana svečana premijera HRT-ova dokumentarno-igranoga filma ‘Alka‘ u Alkarskim dvorima u Sinju gdje je nazočilo dvjestotinjak uglednih gostiju, kulturnih radnika i partnera Hrvatske radiotelevizije te Viteškoga alkarskog društva Sinj, a publika je dugotrajnim pljeskom čestitala cjelokupnoj ekipi filma na sjajnome ostvarenju. Dokumentarno-igrani film Alka nastao je u suradnji Hrvatske radiotelevizije i Viteškoga alkarskog društva iz Sinja u povodu 300. obljetnice pobjede nad Turcima i održavanja alkarskih svečanosti. U filmu koji traje 70 minuta prikazana je turska opsada Sinja i pobjeda njegovih branitelja, osnovne značajke viteške igre alke te njezina važnost u lokalnome, hrvatskome, europskome i svjetskome okviru. Film je nastao u godinu dana, a dokumentarni dijelovi snimani je u nekoliko navrata u Sinju: tijekom početka alkarskih priprema, prošlogodišnje bare, čoje i alke te procesije na Veliku Gospu, a igrani u proljeće 2015.
AlkaZa potrebe filma intervjuirano je četrdesetak sugovornika, a u priču su uvršteni i najnoviji rezultati povijesnih istraživanja povezanih s osmanskom opsadom Sinja 1715. Igrani dijelovi filma koji prikazuju opsadu snimani su najvećim dijelom na kninskoj tvrđavi i na Planici kod Sinja. Naime, za potrebe snimanja rekonstruirano je i izgrađeno na brdu Planica kod Glavica nekadašnje predziđe sinjske utvrde, korlat, na kojemu su se vodile najžešće borbe. Dio korlata izgrađen je od kamenoga zida na koji su postavljeni zašiljeni balvani u dužini od 50 metara i visine 4 i pol metra. Snimalo se i na još šest lokacija: u staroj crkvi u Donjemu Dolcu, na brdima Križu i Bakračici, na prijelazu rijeke Cetine na Despotuši, u kanjonu Cetine te na aerodromu u Sinjskome polju.
U snimanju je sudjelovalo više od 1200 statista, izrađeno je 170 kostima, a u filmu su upotrijebljene i izvorne alkarske odore. Rekviziti, oružje i perike posuđeni su iz Praga i Milana. Najveći broj statista bio je iz Sinja – to su bili gotovo svi alkari i alkarski momci te članovi lokalnih kulturno-umjetničkih društava, ali i stanovnici Sinja i Cetinske krajine. Ekipi su se pridružili i kaskaderi s konjima pod vodstvom Ivana Krištofa i Alde Tončića te kostimirana skupina Dubovački streličari, čiji su članovi glumili Osmanlije, te povijesna postrojba Kliški uskoci, čiji su članovi glumili sinjske branitelje. Atraktivnosti scena borbi, kojih nije nedostajalo, pridonijeli su specijalni efekti koje je proizveo SFX-film. Film je rađen po scenariju Vladimira Brnardića, Krešimira Čokolića i Ivice Dleska, a režiju potpisuje Dražen Žarković.

Foto: Press