fbpx

Prijenos i program iz Sinja: Obljetnica – 300. Sinjska alka

Sinj…

Opsežan HRT-ov projekt 8. i 9. kolovoza obuhvaća prijenose iz Sinja te niz prigodnih sadržaja na prvome, drugome i četvrtome televizijskom programu, na Hrvatskome radiju i internetskoj stranici www.hrt.hr, a  dodatni sadržaji mogu se pronaći i na posebnoj stranici alka.hrt.hr

Sinjska alkaU subotu i nedjelju 8. i 9. kolovoza Hrvatska radiotelevizija (HRT) priprema bogat program u povodu obilježavanja 300. obljetnice viteške igre sinjske alke. U subotu 8. kolovoza na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) u 10.50 izravno iz Sinja prenosit će se otvorenje Muzeja Sinjska alka. Prilikom posjeta muzeju posjetitelji će gledati 15-minutni film koji će dati povijesni okvir viteške igre alke, a koji je nastao na temelju HRT-ova igrano-dokumentarnoga filma Alka.
Sinjska alkaZa potrebe postava Muzeja Sinjske alke ekipa HRT-ova TV kalendara iz televizijskoga je arhivskog materijala odabrala i pripremila niz priloga naslovljenih iz povijesti alke. Budući da je izložbeni postav zamišljen kao multimedijski, na mnogim ekranima i na zidovima projicirat će se arhivske snimke HTV-a. Tako će se, uz alkarsku povorku predstavljenu lutkama, na dvama ekranima i na zidu prikazivati snimke alkarske povorke te će s pomoću televizijskih arhivskih snimka posjetitelji moći upoznati i povijest alkarskoga trkališta.
Sinjska alkaU odjelu Muzeja posvećenomu sudionicima alke posjetitelji će na televizijskim snimcima moći vidjeti kako se oblače alkar i alkarski momak te kako se oprema alkarski konj. Osim snimka alke HTV će iz svoje arhive Muzeju ustupiti i snimke slične igre trke na prstenac, koja se održava u Barbanu u Istri. Noviji HTV-ovi snimci slavodobitnika u posljednjih dvadesetak godina bit će uvršteni na muzejski videozid slavodobitnika.
Tijekom 8. i 9. kolovoza gledatelji svih četiriju HRT-ovih televizijskih programa u više će navrata moći vidjeti priloge koje je za potrebe Muzeja izradila ekipa TV kalendara. Teme priloga su: alkari u Zagrebu, Bruxellesu i Splitu, alka izvan Sinja, alkari slavodobitnici, alkarski momak, alkarski konji, alajčauš, alkarski vojvoda, počasni alkarski vojvode, arambaša, bara i čoja, žene u alci, sinjski areal, alka u književnosti, turcizmi i romanizimi u alci, državnici na alci, alka na filmu itd.
8. kolovoza u 20 sati na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) premijerno će biti prikazan dokumentarno-igrani film Alka redatelja Dražena Žarkovića i scenarista i urednika Vladimira Brnardića. Snimanje filma trajalo je godinu dana, sudjelovalo je gotovo 1200 statista, za koje je izrađeno 170 kostima a upotrijebljene su i izvorne odore alkara i alkarskih momaka. Sinjska alkaNa lokaciji kod Sinja za potrebe snimanja rekonstruiran je i sagrađen korlat (predzid nekadašnje sinjske tvrđave), na kojemu su se vodile najžešće borbe tijekom turske opsade Sinja 1715. godine.
Na Planici kod korlata snimljeno je najviše scena, a posebno su privlačne masovne scene s po 170 statista. Osim alkarskih, na setu je bilo još 30 konja i pet profesionalnih kaskadera. Na snimanju je sudjelovala i skupina Dubovački streličari te povijesna postrojba Kliški uskoci.  Rekviziti, oružje i perike posuđeni su u Pragu i Milanu, a filmu ne nedostaje ni specijalnih efekata. Nekadašnja sinjska utvrda rekonstruirana je digitalno. Događanja u Sinju 8. kolovoza pratit će informativne emisije HRT-ova prvoga i četvrtoga televizijskog programa.
Na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u subotu 8. kolovoza u 17.15 premijerno će biti prikazan dokumentarni film za djecu Mirna ruka i srida pada (scenarista i redatelja Đure Gavrana) o Vučkovića dječjoj alci, koja također ima dugu tradiciju.
Junak filma, Dino Vučković, ima devet godina i natjecatelj je Vučkovića dječje alke u Brnazama pokraj Sinja. Natjecao se već šest puta i još je nije osvojio, a sada je zapovjednik, alajčauš i trči posljednji put.
Priča kaže da alajčauš nikada dosad nije osvojio alku, no povijest se može promijeniti. Snimljen u kolovozu 2014. godine tijekom Vučkovića dječje alke u Brnazama, dokumentarni film Mirna ruka i srida pada nakon hrvatske premijere bit će prikazan u programima deset europskih i azijskih javnih televizija kao dio EBU-ove dokumentarne serije za djecu.
Na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u subotu 8. kolovoza u 17.30 prvi put će se izravno prenositi čoja, druga „generalna proba” alke. Komentator prijenosa je Stjepan Balog a stručni sukomentator Joško Marić – trostruki pobjednik Sinjske alke. Prijenos će podržavati studijski program koji će, ugošćujući u studiju mnoge goste, voditi Mirta Šurjak i Boris Jelavić. Redatelji prijenosa bit će Ranko Varlaj i Siniša Bulajić.
Sinjska alkaU nedjelju 9. kolovoza informativne će emisije Prvoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i Četvrtoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) pratiti zbivanja na Sinjskoj alci. Na četvrtome televizijskom programu sinjska zbivanja pratit će se već od 8.05 uz prijenos gradske glazbe, budnicu i mačkule. Iz Sinja će se HRT-ovi reporteri javljati ponovno poslije vijesti u 9.00, u izravnome uključenju u dvorište franjevačkoga samostana. U 15.00 na drugome televizijskom programu započinje uvodna emisija koja će nas povesti na vojvodin domjenak i alajčaušev prijem. Voditelji su Mirta Šurjak i Boris Jelavić. U 15.40 započinje prijenos Sinjske alke. Komentator je Stjepan Balog, a stručni sukomentator ponovno Joško Marić. Redatelji prijenosa također će biti Ranko Varlaj i Siniša Bulajić.
Opsežan HRT-ov projekt pratit će izravnim prijenosima te prigodnim programskim sadržajima i Hrvatski radio (HRT – HR), osobito HRT – Radio Split, ali i HRT-ova internetska stranica www.hrt.hr.
U povodu 300. godišnjice alke Hrvatska radiotelevizija je u okviru svojega internetskoga portala napravila i posebnu stranicu 300 godina sinjske alke (alka.hrt.hr), na kojoj se na jednome mjestu nalaze sve informacije o svečanoj obljetnici bitke koja je obilježila hrvatsku povijest i tri stoljeća dugoj tradiciji te drevne viteške igre.
Stranica je podijeljena na pet rubrika: aktualno, 300 godina viteške tradicije, videogalerija i fotogalerija te prijenos uživo (stream). U rubrici  aktualno posjetitelji će moći pratiti vijesti, novosti i informacije povezane s održavanjem jubilarne alke. Rubrika 300 godina viteške tradicije obuhvaća brojne sadržaje povezane s nastankom, poviješću, značenjem i vrijednošću toga natjecanja. Uz fotogaleriju i videogaleriju bit će dostupan i prijenos uživo svih sadržaja povezanih s alkom, koji će se emitirati na prvome, drugome i četvrtome televizijskom programu.
Posjetitelji na stranici mogu doznati i više o alkarskim odorama, opremi, oružju te samome natjecanju, ali i odgovoriti na pitanja u kvizu te tako provjeriti svoje znanje o toj viteškoj igri.

Foto: Press