‘Kako ste si vi to zamislili?’
Piše: redakcija On 19 sij., 2016 At 12:52 PM | Categorized As Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Dokumentarni film…

Kako ste si vi to zamislili– Kako ste si vi to zamislili? naslov je dokumentarca, ali i rečenica s kojom se Svjetlana, naša protagonistica, susretala svaki put kad bi poželjela izići iz kalupa u koji ju je okolina kao slijepu osobu pokušala ukalupiti. Ne sama činjenica da je riječ o slijepoj osobi koja se bavi vizualnom umjetnošću, već način na koji to uspijeva, odlučnost da uzme najviše od svake situacije u kojoj se nađe i tvrdoglava upornost koja joj ne dopušta da odustane bili su mi motiv da o Svjetlani snimim film – rekla je scenaristica i redateljica Andrea Ćakić.
Danas, 19. siječnja 2016. godine, na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 20,00 sati na rasporedu je dokumentarni film ‘Kako ste si vi to zamislili?’.
Film scenaristice i redateljice Andree Ćakić govori o Svjetlani. Ona je scenaristica i redateljica kratkometražnih igranih filmova kojoj je najveća želja snimiti dugometražni igrani film o trgovanju ljudima. Tema je to koja Svjetlanu godinama zaokuplja i kojom se počela baviti još tijekom studija prava. Sve to ne bi bilo neobično da Svjetlana nije slijepa od rođenja.
U dokumentarnome filmu vidjet ćemo tko ambicioznoj autorici Svjetlani pomaže u pisanju scenarija kad zapne na pojmovima koji su joj nepoznati, poput boja i prostora. Doznat ćemo kako se u ulozi redateljice snalazi na snimanju, a kako u montaži, te zbog koga inače samouvjerena Svjetlana ima posebnu tremu.
Kako ste si vi to zamislili– Tijekom snimanja Svjetlana se koristila svakom situacijom, svakom minutom zajedničkoga rada i druženja s ekipom da dozna za sebe korisne informacije o snimanju i montaži. Kad bismo u pauzi odlazili na kavu, svaki put bi izdvojila nekoga od ekipe te ga detaljno propitivala o njegovu poslu, upijala poput spužve svaku riječ. Sve ju je zanimalo, sve joj je bilo važno, nikad nije bila umorna – ispričala je Andrea Ćakić i dodala:
“Drago mi je da imam privilegij povezati tako iznimnu osobu s gledateljima i nadam se da će možda nekoga inspirirati da ustraje u onome što želi i što ga veseli, poput Svjetlane koja ima toliko toga protiv sebe, ali ne posustaje slijedeći svoje ime koje znači ‘ona koja svjetli, zrači, obasjava.”
Snimatelj je dokumentarnoga filma Dragan Ruljančić, a montažer Filip Karabelj.

Foto: Press

comment closed