fbpx

Premijerno film: Petar Stipetić – General i džentlmen

Zagreb…

Petar StipetićHrvatska radiotelevizija, u nedjelju 5. kolovoza 2018. godine na Prvom programu (HRT – HTV1) s početkom u 20.05 sati, premijerno prikazuje dokumentarni film General i džentlmen posvećen životu proslavljenog generala Petra Stipetića.
Dokumentarni film General i džentlmen kronološki prikazuje njegov život: odrastanje u Ogulinu, vojnu karijeru u Jugoslaviji, zatim prelazak u Hrvatsku vojsku i njegovu ulogu u Petar StipetićDomovinskom ratu, te vrijeme nakon rata kada je general Petar Stipetić obnašao dužnost načelnika Glavnog stožera OS RH. O životu karizmatičnog generala govore članovi njegove obitelji, najbliži prijatelji i suborci. Film, među ostalim, otkriva što je prethodilo predaji 21. Kordunskog korpusa vojske tzv. RSK. Isto tako, govori o ključnim potezima generala Stipetića koji su doveli do vojnog preokreta na području Banovine tijekom operacija 1995. godine. U Oluji je general Petar Stipetić bio istaknuti zapovjednik Petar Stipetićsektora Sjever, pod čijim su vodstvom oslobođeni Glina i Petrinja. A Petar Stipetić bio je jedan od zapovjednika koji su stvarali Hrvatsku vojsku i vodio je prvu oslobodilačku operaciju Hrvatske vojske u Zapadnoj Slavoniji 1991. godine.
Autor, scenarist i redatelj filma je Hrvoje Zovko, snimatelj je Damir Bednjanec, a montažer Hrvoje Mršić. Dokumentarni film General i džentlmen gledajte u nedjelju 5. kolovoza na Prvom programu (HRT – HTV1) Hrvatske radiotelevizije u 20.05 sati.

Foto: Press