fbpx

Dokumentarna serija: Papa – Najmoćniji čovjek u povijesti

Zagreb…

Šestodijelna dokumentarna serija Papa – Najmoćniji čovjek u povijesti

Papa FranjoHrvatska radiotelevizija (HRT) od nedjelje, 11. kolovoza na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 15:40 sati počinje s ponovnim prikazivanjem dokumentarne serije Papa – Najmoćniji čovjek u povijesti.
Ova šestodijelna dokumentarna serija obrađuje povijest jedne od najpoštovanijih političkih figura na svijetu – pape. Svaka epizoda istražuje drugo vremensko razdoblje i razmatra što je sve utjecalo na ulogu pape i Katoličke Crkve kako bi postala ono što je danas.
Pripovjedač je glumac Liam Neeson, a u seriji ima arhivskih snimaka, dramatiziranih rekonstrukcija događaja i originalnih intervjua sa stručnjacima i pripadnicima svećenstva Katoličke Crkve.
Svjetski vođa koji u svojim rukama drži vojnu, političku i vjersku moć još je obavijen velom tajne unatoč nezamislivom utjecaju koji je imao tijekom cijele povijesti. Ni jedan drugi položaj nije tako dobro dokumentiran iznutra, a gotovo nepoznat javnosti.
Zahvaljujući pristupu vatikanskim arhivima i ekskluzivnim intervjuima s nekima od najistaknutijih vjerskih vođa i teologa, serija istražuje kako je 12 apostola preraslo u današnjih 1,2 milijarde katolika.
Serija donosi i ekskluzivne intervjue s autorima, stručnjacima i svećenicima koji su tijesno surađivali s papom. Među njima su: Susan Wise Bauer, spisateljica, Povijest antike, Povijest srednjeg vijeka; dr. Anthea Butler, izvanredna profesorica teologije, Sveučilište u Pennsylvaniji; Eamon Duffy, profesor povijesti kršćanstva, Sveučilište u Cambridgeu; Jeff Fortenberry, zastupnik SAD-a, predsjednik Udruge katoličkih kongresnika; dr. Diarmaid MacCulloch, profesor povijesti crkve, Sveučilište u Oxfordu; kardinal Donald Wuerl, nadbiskup washingtonski; John Thavis, autor, Vatikanska proročanstva; biskup Paul Tighe, tajnik Papinskog vijeća za kulturu.
U prvoj epizodi objašnjava se kako se jedan čovjek i jedna institucija mogu vinuti u takve visine, stoga se vraćamo dvije tisuće godina unatrag sve do nevjerojatnih početaka kršćanstva. Počevši s Petrovim pokretom punim opasnosti koji je izniknuo s dna društvene ljestvice, pratimo dramatično putovanje Crkve kroz vrijeme sve do križarskih ratova u koje je krenula kako bi preotela Svetu Zemlju vladavini islama.

Seriju Papa – Najmoćniji čovjek u povijesti je odabrala Mira Vočinkić.

Foto: Scena.hr