fbpx

HRT: Svečanost – Spomenik Gordanu Ledereru

Slomljeni pejzaž…

Nakon spomen-obilježja Gordanu Ledereru, HRT će započeti projekt izgradnje spomenika Žarku Kaiću, snimatelju HRT-a koji je poginuo na radnome zadatku u Osijeku u kolovozu 1991. godine, a potom i ostalim trima poginulim kolegama

HRTHRTNa Hrvatskoj radioteleviziji danas je potpisan ugovor s izvođačima radova na izgradnji spomen-obilježja poginulomu snimatelju HRT-a Gordanu Ledereru. Ispred HRT-a ugovor je potpisao glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman s predstavnicima izvođača radova, a oni su Tomislav Kamenarić, Marina Šurbek i Slavko Vuco. Spomenik Gordanu Ledereru ‘Slomljeni pejzaž’ bit će svečano otkriven u ponedjeljak 10. kolovoza, na obljetnicu njegove pogibije 1991. godine na brdu Čukur HRTiznad Hrvatske Kostajnice, a pod pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske podižu ga Grad Hrvatska Kostajnica i Hrvatska radiotelevizija.
Glavni ravnatelj zahvalio je okupljenim izvođačima radova, koji su učinili sve kako bi projekt bio dovršen na vrijeme.
– Hrvatska radiotelevizija ovime na neki način nadoknađuje ono što je možda trebalo i prije učiniti  – iako smo spomenikom unutar HRT-a već odali počast našim poginulim kolegama. Međutim, sada smo odlučili odužiti se spomenikom svakomu od naših poginulih kolega, i to na mjestu na kojemu su izgubili život –  pojasnio je Goran Radman.
Gordan Lederer poginuo je prvi, na početku rata, stoga je i izgradnja spomen-obilježja njemu u čast bila prva u planu, rekao je Radman najavljujući i kako će HRT vrlo brzo započeti  projekt izgradnje spomenika Žarku Kaiću, snimatelju HRT-a koji je poginuo na radnome zadatku u Osijeku  u kolovozu 1991. godine.
HRTGordan Lederer rođen je u Zagrebu 21. travnja 1958., a diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti. Bio je vrstan znalac snimateljskoga zanata, a 1988. počeo je raditi na HTV-u. Osim po snimkama sa samoga početka Domovinskoga rata poznat je i po drugim snimkama, pa je tako svojom kamerom zabilježio i stradanja Kurda u sjevernome Iraku, a kao snimatelj se angažirao od samih početaka agresije na Hrvatsku. Snimao je događanja u Kruševu, Kninu, Lovincu, a novinarski zadatak na Baniji i u hrvatskome Pounju bio je, nažalost, njegov posljednji zadatak. Njegove snimke Banijska ratna praskozorja, na kojima je u ranojutarnjoj izmaglici uhvatio lica hrvatskih vojnika, njihove poglede i kretnje pri izviđanju neprijateljskih položaja popraćene pjesmom Brothers in arms mnogima su ostale u trajnome sjećanju do danas kao jedna od najdojmljivijih uspomena na Domovinski rat.