fbpx

Premijera: Opera ‘Don Giovanni’ s glazbom W. A. Mozarta!

Osijek…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Don GiovanniPremijera opere ‘Don Giovanni‘ – Wolfgang Amadeus Mozart, na rasporedu je u petak 13. ožujka 2015. godine u HNK u Osijeku. Prema riječima redatelja Roberta Boškovića, Don Giovanni je opera u dva čina s glazbom Wolfganga Amadeusa Mozarta i libretom Lorenza da Pontea. Premijerno je izvedena u praškom Državnom kazalištu, 29. listopada 1787. Don Giovanni se naširoko smatra jednim od najvećih glazbenih djela ikad skladanim, i od opera zasnovanih na legendi o Don Juanu, Don Giovanni se smatra bez premca. Da Ponteov libreto je, poput mnogih iz tog vremena, opisan kao dramma giocoso: ‘giocoso’ značeći razigran, komičan, i ‘dramma’ označavajući operni tekst (kratica od ‘dramma per musica’). Mozart ga je u svoj katalog unio kao ‘opera buffa’.
Don GiovanniU ovoj su operi na jedinstven način spojeni komika i tragika. Uobičajenoj radnji Don Giovannija, gdje pratimo uspon i pad jedne od najpoznatijih osobnosti tog stoljeća, nadodana je i doza nadrealnog kako bi se šarmantnog plemića visoke inteligencije, koji je istovremeno i jedan od najpoznatijih zavodnika u svjetskoj povijesti, prikazalo kao osobu koja ne odustaje od svojih ljubavnih pothvata čak niti pred prijetlnjom pakla. Mozart je svog Don Giovannija shvatio idealno, kao život, kao snagu, ali kao nešto idealno koje se odnosi na stvarnost, no, trenutak koji nas uvodi u nadrealno, i otvara vrata druge dimenzije koja prepisuju smrtnu kaznu Don Giovanniu jest trenutak kada Don Giovanni počini svoj najgori grijeh u vidu ubojstva Commendatorea. Od tog trenutka na zemlju se spuštaju demoni, prizvani očajem Donne Anne – kćeri Commendatorea, koji dolaze na ovaj svijet ispuniti posljednje želje Annina oca. Commendatoreova želja za zaštitom kćeri i osvetom nad svojim ubojicom postaje toliko jaka da on kroz vrijeme postaje sve prisutniji na ovome svijetu, tako da zajedno sa demonima počinje plesti mrežu u koju će kasnije biti uhvaćen njegov ubojica, Don Giovanni. Osim demona, sa ocem u ovaj svijet dolaze, kao izdvojene osobe, dobra i loša strana oca koje se nadmeću između ostvarenja njegovih dviju želja, zaštititi ili uništiti. Konstantnom interferencijom dualne prirode očevih želja, Don Giovannijeva se sudbina sve više steže oko njega dok on trči ususret smrti gdje ga čeka posljednji sud koji traži njegovo pokajanje.
Što će na kraju prevladati? Dobro ili zlo? Tko će uistinu presuditi Don Giovanniju i hoće li njegova kazna biti opravdana? Dođite i pogledajte u jednoj ‘operi buffi’ u novom ruhu koja će vam i kroz glazbene ali nadasve i vizualne efekte prikazati priču o Don Giovanniju iz sasvim novoga kuta gledanja.

Foto: HNK u Osijeku