fbpx

Raphaël Benoliel: Snimanje u Hrvatskoj je divno iskustvo!

Snimali u Hrvatskoj…

Producent francuskog filma ‘The Lake’ otkrio je detalje sa snimanja

Raphaël Benoliel– Uživali smo snimati u Hrvatskoj, ekipa je bila profesionalna, fleksibilna i posvećena filmu. Više od toga ne možemo tražiti – kazao je producent Raphaël Benoliel. U subotu je završeno snimanje francuskog filma Jezero (The Lake). Akcijski triler je u režiji Stevena Qualea i produkcijske kuće EuropaCorp Luca Bessona. Film se u Hrvatskoj snimao zahvaljujući programu poticaja filmske proizvodnje Hrvatskog audiovizualnog centra.

O snimanju filma
A film govori o mornaričkim komandosima koji pokušavaju riješiti davno zaboravljenu tajnu i pritom na dnu jezera otkrivaju sanduke u kojima su skrivene zlatne poluge. Radnja je smještena u Bosnu i Hercegovinu, ali je većina filma snimljena na lokacijama u Hrvatskoj. Dvije filmske ekipe snimale su u Zagrebu, Istri i okolici (Grožnjan i Hum), u Karlovcu i Ogulinu, na Lokvarskom jezeru u Gorskom kotaru i na jezeru Čiče nedaleko od Velike Gorice.

Raphael Benoliel– Nismo uspjeli vidjeti cijelu zemlju, ali imali smo priliku istražiti niz različitih lokacija – od šarmantnog i najmanjeg grada na svijetu Huma do Zagrebačkog velesajma gdje smo uspjeli stvoriti grad razrušen u ratu. Potpora koju smo dobili od gradova u kojima smo snimali, kao i podrška vojske, učinili su naše snimanje divnim iskustvom – rekao je producent Benoliel.

Polovicu ekipe činili su hrvatski filmski djelatnici (scenografi, snimatelji/koordinatori kamere, direktori filma 1. i 2. ekipe, vođe snimanja, kaskaderi), sporedne uloge u filmu nosi i nekoliko hrvatskih glumaca, a angažirano je i preko tisuću statista. Servisnu produkciju u Hrvatskoj vodila je produkcijska kuća Pakt Media, a planirana potrošnja EuropaCorpa je preko 50 milijuna kuna (gotovo 7 milijuna eura). Kroz filmske poticaje Hrvatskog audiovizualnog centra ostvarit će povrat od 20 posto priznatih lokalnih troškova. Premijera filma planira se na ljeto 2016. godine.

Raphael Benoliel– Program poticaja je izuzetno bitan kad birate destinaciju za snimanje. Sustav koji ste uspostavili u Hrvatskoj je dobar, a HAVC i ravnatelj Hrvoje Hribar bili su nam od velike pomoći kada smo razmatrali snimanje u vašoj zemlji. Hrvatska je definitvno jedna od mojih top destinacija za snimanje. Još jednom zahvaljujem svim tehničarima i ekipi koja je radila s nama, Diegu Zancu i njegovom sjajnom timu – poručio je Benoliel.

Foto: Pakt Media