fbpx

Ville Matvejeff: Čast je predstaviti Sibeliusova djela!

Rijeka…

Svečanost glazbe Jeana Sibeliusa uz riječki orkestar, maestra Matvejeffa i violinista Grazianija

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Ville Matvejeff– Za mene kao finskog dirigenta ogromna je čast predstaviti Sibeliusova djela u Hrvatskoj i podijeliti radost ove predivne glazbe s građanima Rijeke. S izvrsnim solistom Marcom Grazianijem, ova večer će zaista biti svečanost koja nudi neke od najvećih momenata glazbe s početka 20. stoljeća – rekao je maestro Ville Matvejeff.
U povodu obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikog finskog skladatelja Jeana Sibeliusa, a u sklopu već započetog Ville Matvejeffprograma ‘Jesen sa Sibeliusom‘, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Finske u RH, u HNK Ivana pl Zajca, u utorak, 27. listopada 2015. godine u 20,00 sati na programu je simfonijski koncert ‘Sibelius & Matvejeff & Graziani’.
Pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa, orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca izvest će dva Sibuliusova remek djela: njegov dirljivi Koncert za violinu i orkestar kad će solistički nastupiti violinski virtuoz Marco Graziani, omiljeni riječki solist. U drugom dijelu koncerta na programu je njegova veličanstvena Druga simfonija.
Finski skaldatelj Jean Sibelius (1865 – 1957) najpoznatiji je upravo po svojoj orkestralnoj glazbi. Većinu svojih radova skladao je tijekom pet desetljeća počevši s 1880-ima do 1920-ih. Međutim, i u drugim žanrovima njegov opus je vrlo opsežan, uključuje na desetke klavirskih djela, kazališnu glazbu, brojna zborska djela, te solo pjesme s orkestralnom ili klavirskom pratnjom.
Glavni gost dirigent riječke Opere, dirigent, skladatelj i pijanist iz Finske, maestro Ville Matvejeff, koji je prema mnogima preporodio riječki orkestar, drži da se u Sibeliusovu Koncertu za violinu i orkestar mogu čuti neke od najčišćih i najiskrenijih melodija koje je Sibelius skladao dok za Simfoniju br. 2 kaže da je važna prekretnica u Sibeliusovom radu.
Podsjetimo da će ovaj koncert spojiti užitak u glazbi s užitkom u slici zahvaljujući novoj akustičnoj školjki, jedinstvenoj u svijetu, djelu poznatog riječkog arhitekta Idisa Turata.

Foto: Press