fbpx

Žar ptica gostuje u Sankt Peterburgu

Sankt Peterburg…

U sklopu projekta Dječje kazališta bez granica GK Žar ptica prvi put gostuje u Rusiji

Žar pticaNa poziv Državnog dječjeg kazališta Theater at Narva Gates, u petak 17. svibnja u Sankt Peterburgu odigrane su dvije predstave Kako živi Antuntun. Gradsko kazalište Žar ptica inicijator je novog projekta međunarodne kulturne razmjene “Dječje kazalište bez granica” kojim se želi poticati susrete dječjeg kulturnog stvaralaštva različitih zemalja svijeta, sa svim svojim specifičnostima. Obzirom da se radi o mladoj publici primarni cilj projekta je brisati granice, stvarati prijateljstva i poticati prihvaćanje različitosti, kako bi djeca i mladi što aktivnije sudjelovali u stvaranju nekog novog tolerantnijeg društva. Cilj projekta je afirmirati hrvatsku kazališnu umjetnost i književnost u inozemstvu, ali i promovirati stvaralaštvo za djecu drugih zemalja u Hrvatskoj.
Žar pticaDa je projekt GK Žar ptica Dječje kazalište bez granica, s radošću i interesom prihvaćen od brojnih dječjih kazališta diljem svijeta govori činjenica da nakon prvog gostovanja u Turskoj u veljači ove godine, Žar ptica po prvi put gostuje u Rusiji. Na poziv Državnog dječjeg kazališta Theater at Narva Gates u Sankt Peterburgu odigrali su predstavu Kako živi Antuntun. Ante Krstulović je sasvim neobičnog Antuntuna iz poznate pjesme Grigora Viteza u režiji Helene Petković.
– Podržavajući različitost u svakom smislu, ciljevi ovog projekta puni smisao dobivaju na humanitarnim predstavama kao što su i ove dvije izvedbe Antuntuna. Naime, u Sankt Peterburgu se cijeli tjedan provodi akcija “Integracija djece s posebnim potrebama u kazalište”, tako da je i naš Antuntun bio dio ruske humanitarne priče. Svi mali gledatelji poznatu hrvatsku dječju pjesmu tijekom predstave s oduševljenjem slušali su prijevodu na ruskom. Poslije druge Žar pticapredstave direktorica Teatra at Narva Gates Valentina Lutz organizirala je press konferenciju na kojoj smo predstavili Žar pticu, hrvatsku dječju kazališnu scenu, projekt Dječje kazalište bez granica, te analizirali izvrsnu izvedbu Ante Krstulovića slatkog hrvatskog osobenjaka Antuntuna, kakvog bi zapravo našli posvuda u svijetu. Valentina Lutz i ravnatelj Drago Utješanović zdravicom su potvrdili da je ovo početak trajnije međunarodne suradnji između naša dva kazališta – poručuju iz GK Žar ptica.

Foto: Press