44. SGJ: Večer pobjednika natjecanja Ferdo Livadić
By redakcija On 2 lis., 2019 At 11:44 AM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Samobor…

Trio Eusebius zaslužio obje nagrade Natjecanja Ferdo Livadić, a skladatelj Wataru Mukai pobjednik je natjecanja New Note

Ferdo LivadićRijetko se glazbeni festivali mogu pohvaliti da se u jednoj večeri na programu nađu dvije praizvedbe. Samoborskoj glazbenoj jeseni to je uspjelo na Večeri pobjednika natjecanja Ferdo Livadić i New Note, kada su praizvedene skladbe Davora Bobića i Wataru Mukaija.
Sve je počelo svečanošću proglašenja pobjednika 16. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić. Nakon dvije natjecateljske večeri Prosudbene komisija u sastavu Srećko Bradić, Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Danijel Detoni i Branko Mihanović nagradu za najbolju umjetničku osobnost, kao i nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja, dodijelila je Triju Eusebius, kojeg čine violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović i pijanist David Vuković. Treći je to put zaredom, a ukupno četvrti put u povijesti natjecanja da obje nagrade pripadnu istom izvođaču.
Ferdo LivadićUmjetnički ravnatelj 44. Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić istaknuo je da se mora pohvaliti svih šest finalista za promišljenu koncepciju recitala, temeljitu pripremu i vrhunsku izvedbu. U toj konkurenciji za stupanj više odskočio je Trio Eusebius koji je, prema obrazloženju komisije, inteligentno složio program, a činile su ga samo dvije opsežnije i stilskim ugođajem potpuno oprečne skladbe Dubravka Detonija i Mauricea Ravela.
U nastavku slavljeničke večeri 1. listopada u Kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor nastupila je prošlogodišnja pobjednica violinistica Katarina Kutnar te Cantus Ansambl pod ravnanjem dirigenta Berislava Šipuša. Na programu je prvo bila praizvedba skladbe Davora Bobića Kutnarijada za violinu i Cantus Ansambl, koju je skladatelj posvetio mladoj umjetnici, a potom je uslijedila druga praizvedba – skladba Psi koju je napisao mladi japanski skladatelj Wataru Mukai. Ta skladba je pobjednica 8. Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note koje se održava pod okriljem Samoborske glazbene jeseni. Nakon što je na natječaj pristiglo 25 skladbi Prosudbena komisija koju su činili Berislav Šipuš, Nikša Gligo i Srećko Bradić odabrala je partituru Psi kao najbolju.
Pobjedničku večer zaključili su Katarina Kutnar i Cantus Ansambl izvedbom Koncerta za violinu i orkestar Albana Berga.

Foto: Press

comment closed