fbpx

Slojeviti likovi Jacquesa Audiarda u kinu Tuškanac

Zagreb…

Tuškanac– Kino Tuškanac sa zadovoljstvom najavljuje kako u subotu, 12. rujna u 19 sati započinje retrospektivu ‘francuskog Scorsesea’ Jacquesa Audiarda, koja će se pod nazivom Slojeviti likovi Jacquesa Audiarda održavati do utorka, 15. rujna, i u sklopu koje će biti prikazano 6 ključnih filmova ovog francuskog redatelja i scenarista. Program je povodom Rendez-vous au Cinema 2020 realiziran u suradnji s Francuskim Institutom u TuškanacHrvatskoj i Hrvatskim audiovizualnim centrom – poručuju organizatori.
Program započinje u subotu, 12. rujna u 19.00 sati projekcijom žestoke i izrazito autentične zatvorske drame Prorok (2009; Velika nagrada žirija u Cannesu), koja nudi naturalistički grubu storiju o mladom francuskom kriminalcu arapskog podrijetla koji se uspinje hijerarhijom pariškog zatvora te postupno prerasta u proračunatog i iskusnog mafijaša. Uoči projekcije uvodnu riječ o Audiardovom stvaralaštvu održat će filmska kritičarka Alemka Lisinski.
U nastavku retrospektive bit će prikazano još 5 autorovih filmova, redom Čitaj mi s usana (2001; Europska filmska nagrada za najboljeg glumca i glumicu), Vrlo pritajen junak (1996; Nagrada za najbolji scenarij u Cannesu), Hrđa i kost (2012; Nominacija za Zlatni globus), Otkucaj kojeg je moje srce preskočilo (2005; Srebrni medvjed za najbolju filmsku glazbu u Berlinu) i Dheepan (2015; Zlatna palma u Cannesu).

Foto: Press