fbpx

Sutra završava Animafest Zagreb!

Zagreb…

Animafest ZagrebNakon što je tjedan dana bio svjetska prijestolnica čudesa animacije, Zagreb će se u nedjelju programskim poslasticama oprostiti od 25. izdanja Animafesta Zagreb. Stotinjak uglednih gostiju iz svijeta animacije, od oskarovca Chrisa Landretha do mlade multimedijske zvijezde Maxa Hattlera i lanjske dobitnice Grand Prixa – Yumi Joung, te više od 300 filmova u prvi put spojenim kratkometražnim i dugometražnim natjecateljskim i popratnim programima oduševljavalo je festivalsku publiku, a najvećom uspješnicom pokazala se odluka da Animafest Zagreb– izađe iz kinodvorana. Naime, u čak dva navrata, Animafest je projekcijama na otvorenom gotovo do posljednjeg mjesta ispunio Zrinjevac, pretvarajući ga u najljepše zagrebačko kino, za koje se na piknik-projekcijama tražila dekica više. Punim pogotkom pokazala se i ovogodišnja festivalska tema – posveta 150. obljetnici nastanka Carrollove Alise, zahvaljujući kojoj je Animafestova ovogodišnja zemlja partner bila – Zemlja čudesa.
Uz cijeli niz svjetskih premijera, mamac za publiku bili su i brojni raritetni naslovi, od kojih je najstariji bio Disneyjeva Alisa iz 1923., dok su one najnovije kreirali najmlađi domaći animatori na dječjoj, ali i tzv. game-jam radionici animacije u računalnim igrama.
Zahvaljujući njima, ali i bogatom natjecanju domaćih naslova, posve je jasno da nakon majstora poput Zlatka Boureka i slavljeničkog ŠAF-a (kojima su bile posvećene miniretrospektive), hrvatska animacija ima i svijetlu budućnost.
Osim sjajnih novih talenata, kojima je obilovalo iznimno posjećeno natjecanje studentskog filma, sveprisutnost animacije u suvremenom svijetu Animafest Zagreb je demonstrirao i izborom ponajboljih site-specific radova na medijskoj fasadi MSU-a, ali i partnerstvom s CGDA-om, jednim od najpropulzivnijih segmenata domaćih kreativnih industrija.
Animafest Scanner II okupio je vrhunske domaće i inozemne teoretičare i znanstvenike, dok su o praktičnim aspektima rada u svijetu animacije predavanja održale neke od trenutačno najvećih animacijskih zvijezda poput Tomma Moorea.
Festivalsku nagradu za životno djelo dobio je još na otvaranju festivala francuski velikan i višestruki Animafestov laureat Michel Ocelot, dok će imena dobitnika ostalih priznanja biti objavljena u nedjelju. U 18 sati na svečanoj ceremoniji u kinu Europa saznat ćemo pobjednike među kratkometražnim filmovima, a u 21 sat pobjednika u natjecanju dugometražnog filma.
Uz slavljeničke naslove, nedjeljni program ponudit će i završni pogled na festivalsku temu, posebno atraktivan program 3×3, te čak dva Ocelotova filma, koji se na Animafestu prikazuju zahvaljujući suradnji s Festivalom Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous.
Izbor iz prebogatog programa 25. Svjetskog festivala animiranog filma kreće i u goste mreži neovisnih kina diljem Hrvatske. U Zelinu putuje već danas, 13. lipnja, pa će u Pučkom otvorenom učilištu Sveti Ivan Zelina biti prikazani Dječak i svijet i Kamenje u džepovima, u nedjelju 14. lipnja isti će filmovi biti prikazani u Varaždinu, 16. i 17. lipnja u Splitu i Kinoteci Zlatna vrata, a putuju i u Zabok te u Gradsko kino Sinj.

Foto: Press