fbpx

Svečano otvoren Tjedan turskog filma u Zagrebu

Kino Europa….

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Tjedan turskog filma– Ponosni smo što smo se tijekom pet godina družili i što vas vidimo i na ovogodišnjem Tjednu turskog filma koji donosi izbor od 13 filmova. Počeci turske kinematografije sežu više od 100 godina unazad, a mi smo nastojali povezati prošlost i današnjicu starim i novim filmovima iz turske kinematografije, kao točke objedinjavanja dviju kultura. Zahvaljujem svima na uloženom trudu kako bi ovaj tjedan prošao besprijekorno i predstavio tursku kinematografiju – rekao je ravnatelj Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Zagrebu Nurullah Yavaş.
Jučer, u utorak, 23. svibnja, u kinu Europa u Zagrebu počeo je 6. Tjedan turskog filma. Na otvorenju se prikazao film ‘Filozof iz štale’ redatelja Müfita Cana Saçıntıja koji je oduševio publiku u punoj dvorani. Zagrebačka publika imat će priliku pogledati trinaest besplatnih filmova. Festival je pred punom dvoranom svečano otvorila Günay Babadoğan Ertan, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Turske i Nurullah Yavaş, ravnatelj Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Zagrebu.
Tjedan turskog filmaTjedan turskog filma organizira Hrvatsko-turska udruga prijateljstva (HTUP) u suradnji s Yunus Emre Institutom. Program je prvo predstavila Andrea Berković, direktorica ovog projekta od samog njegovog početka. Goran Beus-Richemergh, predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva (HTUP) pohvalio je u pozdravnom govoru ovogodišnji izbor filmova i organizaciju.
Na otvorenju gosti su mogli uživati u muškoj modnoj reviji pod zanimljivim nazivom ‘Moja bez… granična inspiracija’, dizajnera Marina Sovara i autora nakita Nine Hiveša.
Ljubitelji turske kinematografije moći će uživati u zanimljivim filmovima do nedjelje u kinu Europa.
U srijedu, 24. svibnja, u 17h film “Divan život” nam donosi priču Djedu Mrazu usred Istanbula odnosno o čovjeku koji na sve načine pokušava nešto zaraditi u ogromnom gradu u kojem se sudaraju svjetovi gradskog stanovništva i pridošlica koji žive na rubnim dijelovima grada i nije im lako snaći se i naći posao. Slijedi film “Aga bez novca” o bogatom Agi koji bude prisiljen prodati svoje selo i osiromašen i omalovažen otići u dalek i veliki grad. “Život prema Nadide” je simpatična priča o gospođi Nadide koja nakon smrti svoga supruga donosi odluku da se vrati na fakultet i završi tamo gdje je stala kada se udala.
Tjedan turskog filmaU četvrtak, 25. svibnja možete pogledati ljubavnu priču “Džem od smokvi”, o neobičnom susretu pomalo depresivnog scenariste i tajanstvene djevojke Duygu. “Ne pričaj dok se ne udaš” priča je 30-ogodišnjoj djevojci koja je pod pritiskom obitelji koja očekuje da se ona čim prije uda, dok ona s njima ne dijeli isto mišljenje. “Zli mačak Şerafettin” animirani je film za odrasle snimljen prema istoimenom slavnom stripu, vrlo neobičan film o zlom istanbulskom mačku Şerafettinu i njegovim kvartovskim avanturama.
U petak, 26. svibnja slijedi crno-bijeli film “Ptice u tuđini” iz 1964. godine, koji priča priču o obitelji koja trbuhom za kruhom s jugoistoka Turske dolazi u Istanbul -“grad u kojem se može postati kraljevima”. Slijedi film “Bilo jednom u Anadoliji”, nagrađivani film Nuri Bilge Ceylana koji je ljubiteljima turske kinematografije svakako poznato ime. Film prati nekoliko protagonista koji su u potrazi tijelom ubijenog čovjeka, kojeg nije tako lako naći.
U subotu, 27. svibnja slijedi drama “Pitaj svoje srce” o dvoje mladih različitih vjera koji pokušavaju naći svoje mjesto pod suncem u vrlo teškim okolnostima, uslijed velikih promjena koje se kreću događati u zemlji.
Tjedan turskog filma zavaramo filmom “Bandit” redatelja Yavuza Turgula iz 1996. g., o Baranu koji nakon izlaska iz zatvora nailazi na svijet koji se poprilično promijenio i u potrazi za svojom otetom voljenom odlazi u Istanbul u kojem se osjeća potpuno izgubljeno. Film je ostvario veliki uspjeh kod domaće publike i smatra se točkom prekretnicom u turskoj kinematografiji kao film koji je označio novi početak niza uspješnih projekata turske mainstream kinematografije.
Ulaz na Tjedan turskog filma je besplatan i nisu potrebne ulaznice.

Foto: Press