fbpx

World Press Photo – Nada u novi život W. Richardson

Galerija Westlicht…

Svjetska novinska fotografija 2015. Nada u novi život Warrena Richardsona nastala je na srpsko-mađarskoj granici

World Press PhotoIzložba ‘World Press Photo 16‘ koja se od 9. rujna do 16. listopada ove godine po petnaesti put za redom prikazuje u bečkoj galeriji ‘Westlicht’ predstavit će 42 najbolje novinske fotografije nastale u 2015. godini. Najviše fotografija pristiglo je na temu velike prošlogodišnje izbjegličke krize, no mnoge fotografije nastale su i na temu politike, kulture, sporta i prirode. Na natječaj se prijavilo ukupno 6000 kandidata iz cijelog svijeta s preko 80.000 fotografija.
Pobjedničkom fotografijom proglašena je ona australskog fotografa Warrena Richardsona koja nosi naziv ‘Nada u novi život’, a nastala je u blizini mjesta Röszke na srpsko-mađarskoj granici. World Press PhotoFotografija je ovjekovječila trenutak kada mladi Sirijac kroz rupu napravljenu u bodljikavoj žici preuzima bebu.
Nagrada ‘World Press Photo‘ dodjeljuje se od 1955. godine, a sjedište fondacije je u Amsterdamu. Od prispjelih fotografija iz čitavog svijeta žiri bira fotografiju godine, a pobjedničke fotografije potom putuju diljem svijeta.
Među nagrađenim fotografima ove se godine nalaze i dva Slovenca, Zorman Matic i Matjaž Krivic.

Foto: Press – Warren Richardson, Matjaz Krivic