fbpx

HND poziva vodstvo HRT-a da prekine praksu cenzuriranja informacija o radu HND-a

Zagreb…

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je otvoreno pismo glavnom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću u kojem izražava zabrinutost zbog zabrane objava sadržaja vezanih u rad HND-a na internim mrežnim stranicama HRT-a te poziva da prekine praksu cenzuriranja informacija o radu HND-a, a pismo prenosimo u cijelosti;

Poštovani gospodine Bačiću,
HND, Centar za zaštitu slobode izražavanja, informacijaObraćam Vam se zaprepašten činjenicom da na internoj web stranici HRT-a u rubrici namijenjenoj upravo radu Udruga, među kojima je i HND, ne dopuštate objavu sadržaja vezanih za rad Hrvatskog novinarskog društva (HND) i njegovog ogranka na Hrvatskoj televiziji (što se pokazalo već u nizu primjera).
Posebno je bizaran posljednji primjer neobjavljivanja čak i poziva na humanitarni party u organizaciji HND-a kojeg tretirate kao “programski sadržaj .”?! Također nije jasno zbog čega glavni ravnatelj odlučuje o objavi priopćenja bilo koje udruge koja djeluje pri HRT-u, pa tako i HND-a.
Na HRT-u radi ukupno 380 članica i članova HND-a, a priopćenja i ostale informacije o radu strukovne udruge svakako mogu biti zanimljive i drugim novinarima HRT-a kao i ostalim zaposlenicima.
HND na svojoj web stranici koja je dostupna svima zainteresiranima, a ne samo članicama i članovima HND-a, objavljuje sve informacije koje se tiču novinarstva, novinara i medija uključujući i one koje nisu naklonjene HND-u.
Činimo to jer smo istinski opredijeljeni za slobodu izražavanja i pravo javnosti da zna. I Hrvatska radiotelevizija trebala bi poštivati te standarde tim više jer je riječ o javnom medijskom servisu čiji rad financiraju građani. Stoga je nedopustivo da glavni ravnatelj HRT-a cenzurira bilo koji sadržaj, a kamoli da vlastitim novinarima i ostalim zaposlenicima uskraćuje informacije o radu novinarske udruge.
Očekujem da prekinete praksu cenzuriranja informacija o radu HND-a i pozivam Vas i Vaše suradnike, kao i sve novinare i ostale zaposlenike HRT-a, na humanitarni novinarski party HND-a, 15. prosinca 2017. godine (petak) od 21 sat u velikoj dvorani Novinarskog doma (Perkovčeva 2). Želim Vam svako dobro u 2018. godini – Saša Leković, predsjednik HND-a.

Foto: Press