fbpx

Zagreb: Performans s Činči u kavezu

Apel…

Prijatelji životinja i činčila Činči pozvali građane da na samo nekoliko minuta iskuse ‘Život u kavezu’

ČinčiNakon završetka izbora, nesuđena saborska zastupnica činčila Činči ostaje vjerna svojim predizbornim obećanjima i nastavlja se javno zalagati za spas činčila i svih ostalih životinja uzgajanih radi krzna. Medijskom akcijom, koja se je održala danas 19. veljače 2016. od 11,00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, činčila Činči, uz pomoć aktivista Prijatelja životinja, pozvala je građane da joj se pridruže u kavezu na nekoliko minuta ili da barem pogledaju fotoprikaz uzgoja, koji je bio postavljen uz dvometarski kavez.
ČinčiTime je željela svim građanima, barem na trenutak ili dva, predočiti osjećaj zatočeništva, straha, neizvjesnosti i beznađa koje činčile proživljavaju na farmama za uzgoj. Besmislen život u zatočeništvu na kraju završava elektrokucijom, bolnim lomljenjem vratova ili gušenjem plinom, a sve kako bi se čak 200 malih izmučenih tijela oderalo za samo jednu bundu!
Hrvatski Zakon o zaštiti životinja, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2007. godine, prepoznao je ovu okrutnost nad životinjama i uveo zabranu uzgoja svih životinja u svrhu proizvodnje krzna. Nakon prijelaznog razdoblja od deset godina, tijekom kojega su se uzgajivači Činčiovog simpatičnog južnoameričkog glodavca trebali prilagoditi drugim, etičnijim i humanijim oblicima poslovanja, ta odredba trebala bi zaživjeti 1. siječnja 2017. godine.
Činči u svojem apelu skreće pozornost i na teško onečišćenje okoliša koje ova industrija izravno uzrokuje. Krzno tako predstavlja i opasnost za zdravlje radnika u pogonima prerade, pa čak i za ljude koji ga nose zbog kemikalija koje zaostaju na krznu nakon njegove obrade.

Foto: Press