fbpx

Zagrebačka filharmonija uz slogan Jer niste čuli sve

Zagreb…

Predstavljena nova koncertna sezona Zagrebačke filharmonije!

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Zagrebačka filharmonijaUz slogan ‘Jer niste čuli sve!‘ Zagrebačka filharmonija je danas u prostoru zagrebačkog Jazz & Cabaret kluba Kontesa predstavila svoju novu koncertnu sezonu 2019./2020.
Konferencija za medije bila je ujedno i događaj na kojem su se okupili brojni predstavnici medija te uglednici iz kulturnog, glazbenog i društvenog života Hrvatske. Bili su tu maestro pročelnik Gradskog ureda za kulturu Tedi Lušetić, kantautor Zoran Predin, dirigent Veton Marevci, a atmosferu su dodatno svojim nastupima začinili Kvartet Zagrebačke filharmonije, Jelena Radan u pratnji gitarista Pedra Abreua kojim je ovaj dvojac najavio svoj nastup u ovogodišnjem OFF ciklusu te pijanist i član Zagrebačke filharmonije Filip Fak.
Ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Mirko Boch i karizmatični šef dirigent David Danzmayr predstavili su uzbudljivu koncertnu sezonu i raznovrstan glazbeni program koji obiluje zvučnim dirigentskim i solističkim imenima, nekim velikim i raritetnim izvedbama i zanimljivim gostovanjima kojima će orkestar predstaviti glazbene boje Zagreba.
Maestro Davidu Danzamyru ovo je posljednja sezona na mjestu šefa dirigenta orkestra:
Zagrebačka filharmonija– Hrvatska je prekrasna zemlja s puno izvrsnih glazbenika. Glazbeni život u Hrvatskoj je iznimno bogat, i stoga sam ponosan što sam bio dio toga. Zavolio sam orkestar, imamo uistinu dobar odnos i premda mi je ovo posljednja sezona na mjestu šefa dirigenta, i dalje ću nastaviti održavati koncerte sa Zagrebačkom filharmonijom.
Uz poznata tri ciklusa – Crveni, Plavi i OFF, Zagrebačka filharmonija predstavila je i jedan novi – MINIMINI CIKLUS kojim će Filharmonija prvi put imati zaseban ciklus glazbeno-scenskih izvedbi/koncerata namijenjenih približavanju klasične glazbe djeci i mladima. Najavljene su premijere JEŽEVE KUĆICE te BOŽIĆA KOD ZIMOGRROZNIH.
– Naš fokus na približavanje klasične glazbe mladim naraštajima sada je dobio formu zasebnog Minimini ciklusa i na njega smo osobito ponosni. Idemo u korak s vremenom, s trendovima svjetskih orkestara koji sve više pažnje posvećuju upravo tom segmentu publike – izjavio je ravnatelj Mirko Boch.
Redoviti ciklusi Zagrebačke filharmonije – Crveni i Plavi nude ukupno 22 koncerta,a u goste nam dolazi sjajni pijanisti nove generacije Andrew von Oyen i Bruno Vlahek, virtuozna violinistica Karen Gomyo; dirigent i violinist u jednom – Massimo Quarta, specijalist za Paganinijeva virtuozna djela, zatim pijanistička zvijezda Simon Trpčeski koji će izvedbom Beethovenovog 5. koncerta za klavir obilježiti 250. godišnjicu rođenja ovog velikog skladatelja, karizmatična operna diva Dubravka Šeparović Mušović te jedna dirigentica: maestra Alevtina Ioffe pravo je osvježenje u, još uvijek, pretežno muškom dirigentskom društvu.
Zagrebačka filharmonija najavila je i nastavak suradnje s maestrom Dmitrijem Kitajenkom te snimanje trećeg po redu nosača zvuka za prestižnu izdavačku kuću Oehms classics.
U novoj koncertnoj sezoni orkestar ide na turneju Austrija – Njemačka- Švicarska u sklopu koje će koncerte održati u europskim glazbenim centrima: Beču, Dresdenu, Münchenu, Frankfurtu i Zürichu. Četvrtu godinu zaredom u novogodišnje jutro gostuju u Salzburgu, a u siječnju ih očekuje gostovanje u vječnom gradu Rimu s izvrsnim mladim hrvatskim glazbenicima pijanistom Ivanom Krpanom i dirigentom Vetonom Marevcijem.
– Ponosan sam na program nove sezone jer će u Zagrebu, sa Zagrebačkom filharmonijom gostovati svjetska imena klasične scene, ali su u njemu zastupljeni i brojni mladi hrvatski dirigenti i solisti čiju kvalitetu treba poticati jer predstavljaju ponos hrvatske glazbe. A kad uz njih stoji orkestar od 119 glazbenika i sa 149.-godišnjom tradicijom, to im daje dodatni „vjetar u leđa“ – izjavio je na Konferenciji za medije ravnatelj Mirko Boch.
Već treću sezonu zaredom OFF ciklus svojim nekima fora, drugima neobičnim koncertima – a svakako zanimljivim i garantirano drukčijim, privlači sve one koji žele “isključiti probleme” i “uključiti” ono što svi najviše volimo – dobru glazbu.
U ovogodišnjem OFF ciklusu očekuje vas glazba iz omiljenih opereta i mjuzikala sa Sandrom Bagarić i Đanijem Stipaničevim, prava glazbena fiesta u programu Salsa filármonica, koncerti slovenskog kantautora Zorana Predina, kao i Jelene Radan te još nekoliko glazbenih poslastica.
Nova koncertna sezona potvrđuje da doista Niste čuli sve! stoga Vam Zagrebačka filharmonija nastoji ponuditi mnoštvo razloga i prilika za to!

Foto: Press – Matija Habljak