fbpx

Božićni koncert Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

Zagreb…

Božićni koncert HNK u Zagrebu – solistice Ivana Lazar i Dubravka Šeparović Mušović

Božićni koncertI ovog prosinca Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gledateljima nudi Božićni koncert pod ravnanjem maestra Eduarda Straussera. Na repertoaru će se naći djela Edwarda Elgara, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Adolphea Adama, Felixa Mendelssohna Bartholdyja te narodni napjevi u aranžmanu Borisa Papandopula i Pavla Dešpalja.
Mozart 19. stoljeća, kako su Mendelssohna zvali zbog njegove briljantnosti, između ostalog pisao je simfonije povodom velikih povijesnih obljetnica. Tako je Druga simfonija, poznata kao Hvalospjev, skladana povodom 400. godišnjice otkrića Gutenbergova tiskarskog stroja, a Peta simfonija, nazvana Reformacija, skladana povodom 300. obljetnice reformacije. Druga simfonija, Lobgesang, bazira se na biblijskim stihovima. Zboru će se u izvedbi pridružiti sopranistica Ivana Lazar i mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović.
Mozartovo djelo Exsultate jubilate, napisano za solista iznimnih vokalnih i tehničkih vještina, izvest će Ivana Lazar. Stjepan Franetović i zbor će otpjevati jedno od najljepših božićnih djela Adolphea Adama Cantique de Noël, poznatijeg pod svojim engleskim nazivom O holy night.
Program će uveličati i tradicionalne hrvatske božićne pjesme poput Radujte se, narodi, U se vrime godišta, Narodi nam se i Tiha noć. Za božićne koncerte ove najljepše narodne napjeve glazbeno su obradili Boris Papandopulo i Pavle Dešpalj.
Koncertom će ravnati brazilski dirigent Eduardo Strausser, koji je dosad ravnao brojnim orkestrima, kao što su: Berlinski simfonijski orkestar, Luksemburška filharmonija, Praški radio simfonijski orkestar i Simfonijski orkestar Queenslanda. U razdoblju od 2014. do 2016. bio je stalni dirigent Gradskog kazališta u Sao Paolu, gdje je ravnao izvedbama Straussove Elektre, Gomeseve Fosce, Orašara i Mahlerove Prve simfonije.
Koncert će se održati u subotu, 22. prosinca 2018. godine s početkom u 19.30 sati.

ZBOR I ORKESTAR HRVATSKOGA NARODNOG KAZALIŠTA U ZAGREBU
DIRIGENT: Eduardo Strausser
SOLISTICE: Ivana Lazar, Dubravka Šeparović Mušović
PROGRAM:
Felix Mendelssohn Bartholdy Symphonie Nr. 2 Lobgesang:
Sinfonia – Adagio religioso
Alles, was Odem hat, lobe den Herrn
Lobe den Herrn, meine Seele
Adolphe Adam: Cantique de Noël
Wolfgang Amadeus Mozart: Exsultate jubilate: Exsultate jubilate, Alleluia
Felix Mendelssohn Bartholdy: Symphonie Nr. 5 Reformation
Finale Ein feste Burg ist unser Gott
Felix Mendelssohn Bartholdy: Symphonie Nr. 2 Lobgesang Ich harrete des Herrn
Boris Papandopulo (arr.): Radujte se, narodi
Boris Papandopulo (arr.): U se vrime godišta
Boris Papandopulo (arr.): Narodi nam se
Pavle Dešpalj (arr.): Tiha noć
Koncertni majstori: Vlatka Peljhan, Mojca Ramušćak
Inspicijentice: Aleksandra Ćorluka i Zrinka Petrušanec

Foto: Press HNK u Zagrebu