fbpx

11. ZagrebDox: Proglašeni najbolji filmovi!

Zagreb…

ZagrebDox– Na početku ovogodišnjeg ZagrebDoxa rekao sam između ostaloga: Prema nekom mom osjećaju ovo će biti dobar, opušten, zanimljiv festival koji će dostojno uvesti ZagrebDox u drugu deceniju njegova života. Izgleda da me osjećaj nije prevario – bližimo se kraju još jednog festivala o kojemu će zadnju riječ, kao i uvijek, dati publika i kritika, no što se nas, festivalske ekipe tiče – mislim da doista možemo biti zadovoljni. Do svođenja finalnih bilanci proći će nešto vremena, no evo nekoliko detalja – jučer, na primjer, u samo jednom danu, na Dox je došlo 716 gledatelja više nego prošle godine u isto vrijeme. Nije to malo! Ili drugi detalj – u ovom trenutku, premda se glasanje za nagradu publike nastavlja još čitav današnji dan, dvije trećine svih filmova ima ocjenu iznad 4, a filmu koji trenutačno vodi nedostaje tek nekoliko desetina postotka do čiste petice. Na ovom smo festivalu, također, imali više gostiju nego ikada do sada – njih dvjestotinjak, predvođenih nezaboravnom Kim Longinotto i sjajnim Želimirom Žilnikom, koje ovdje ističem i zbog doista inspirativnih masterclassova koje su dali u okviru našeg ZagrebDox Pro projekta. Ove smo godine uveli i neke novosti – prije svega ZagrebDoXXL, koji je još jednom pokazao kako je u našem društvu potrebno razgovarati o filmovima i problemima kojima se oni bave, krenuli smo s produkcijom vlastitih video kronika, a naročito bih istaknuo sjajnu partnersku suradnju s HRT i HRT3 koji su nas ne samo pratili već i postali integralnim dijelom zajedničkog programa, omogućivši uživanje u najboljim i najnovijim dokumentarcima i onima koji nisu mogli doći u Centar Kaptol. No, kao i uvijek, ovog festivala nema bez svih vas – filmskih autora, profesionalaca, predstavnika medija i – naravno – publike. Hvala vam na potpori. Ona nam daje snage da za desetak dana odmah krenemo u rad na – 12. ZagrebDoxu! – rekao je direktor festivala Nenad Puhovski.
ZagrebDoxJučer su proglašeni pobjednici 11. ZagrebDox-a. Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji ide britanskom filmu Virunga Orlanda von Einsiedela. Posebna priznanja u međunarodnoj konkurenciji dobila su dva filma, finski Vrtni ljubavnici redateljice Virpi Suutari, i dansko-poljski Bolji život redateljice Hanne Polak. U regionalnoj konkurenciji Veliki je pečat osvojio mađarsko-francuski film Kainova djeca Marcella Geröa. Posebno priznanje dobio je Rus Damira Ibrahimovića i Eldara Emrića (BiH). Malim pečatom, za film autora mlađeg od 35 godina, nagrađen je mađarski Drugačija Mađarska – život jednog sela, fragmenti Dénesa Nagya. Posebno priznanje u ovoj kategoriji dobio je hrvatski Veruda – film o Bojanu redatelja Igora Bezinovića.
Najboljim Movies That Matter filmom proglašen je američki Rich Hill redatelja Tracy Droz Dragos i Andrewa Droz Palerma. Posebno je priznanje u ovoj kategoriji dobio film Virunga Orlanda von Einsiedela. Nagrada Teen Dox pripala je američkom filmu Djevojka na putu Jillian Schlesinger.

Foto: Nina Đurđević, Dinka Radonić