fbpx

Don Quijote i Tosca na početku sezone!

HNK Ivana pl. Zajca…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Don QuijoteNova sezona HNK Ivana pl. Zajca bit će, već tradicionalno, svečano otvorena 3. listopada premijerom Cervantesova ‘Don Quijotea‘ u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića, a novu će opernu sezonu otvoriti koncertna izvedba Puccinijeve ‘Tosce’ pod ravnanjem maestra Miroslava Homena i Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi u utorak, 7. listopada 2014.
‘Don Quijote’ je predstava izvedena ambijentalno, na prostoru Principija, aheološkog parka u riječkom Starom gradu, ove godine na festivalu Riječke ljetne noći, a koja će svojim preseljenjem u zatvoreni prostor, odnosno veliku pozornicu riječkog Kazališta, doživjeti, naravno, i neke promjene. Promjena se dogodila i u glumačkoj podjeli, pa će tako ulogu Sancha Panze, umjesto Igora Kovača, igrati Mladen Vujčić.
Redatelj i autor dramatizacije Kokan Mladenović podsjetio je da njegov ‘Don Quijote’ pripada našem dobu, dobu bez ideala i morala u kojem se sve može kupiti novcem. U tako aktualiziranoj priči koja otvara brojna društvena pitanja, Don Quijote postaje riječki arheolog koji život posvećuje istraživanju Trsatske gradine, a nju pak novi riječki moćnici žele srušiti kako bi, žudeći za novcem i dobitkom, na tom mjestu izgradili moderne vjetrenjače, pritom uništivši simbol jednog grada. Pokušaj da se odupre „vjetrenjačama“ junaka odvodi u ludilo, baš kao i sve one heroje koji su se s njima ikad upustili u borbu… Reprize predstave naprogramu su 4, 14, 15. i 16. listopada 2014.  s početkom u 19,30 sati.
U utorak, 7. listopada 2014. u 19,30 sati riječku opernu sezonu otvara koncertna izvedba ‘Tosce’, Puccinijeve opere kojoj nije potrebna posebna najava, ali jest dream-team pjevača u glavnim ulogama: Kristina Kolar, u naslovnoj ulozi, s novom sezonom postaje konačno i službeno Prvakinja riječkog kazališta; Giorgio Surian kao Scarpia, u ulozi kojom se proslavio na pozornicama diljem opernog svijeta, pridružuje se riječkom ‘Zajcu’ kao Počasni član opernog ansambla; uz njih, tenor u uzletu, Domagoj Dorotić, debitira u riječkoj operi kao Mario Cavaradossi.
A između ‘Don Quijotea’ i ‘Tosce’, u ponedjeljak, 6. listopada 2014. javnosti će biti predstavljeno ‘Kazališno novo ruho’, postav u nastajanju autora Dalibora Laginje. Kazališni će interijeri biti oplemenjeni zanimljivim scenografskim i kostimografskim elementima iz kazališnog fundusa, a postav će se vremenom nadopunjavati i mijenjati.

Foto: Press