fbpx

Opera Cavalleria rusticana na sceni HNK Split!

Koncertna izvedba…

Cavalleria rusticanaU utorak, 15. travnja Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split koncertno će izvesti operu Pietra Mascagnija Cavalleria rusticana. Pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija uz Zbor i Orkestar HNK Split kao solisti nastupit će Kristina Kolar, Domagoj Dorotić, Siniša Hapač, Terezija Kusanović i Irena Parlov.
Cavalleria rusticana jednočinska veristička opera još od svoje praizvedbe u rimskom Teatro Costanzi 17. svibnja 1890 jedan je od najomiljenijih i najpopularnijih naslova cjelokupne operne literature. U popularnosti opere svjedoči i podatak da je u vrijeme skladateljeve smrti 1945. samo u Italiji već bila izvedena više od 14.000 puta. Cavalleria rusticana (u hrvatskom prijevodu Seosko viteštvo) je i danas jedna od najizvođenijih opera na svjetskim pozornicama, a brojne su i značajne reference na operu u važnim djelima Cavalleria rusticanapopularne kulture. Libretisti Giovanni Targioni-Tozzetti i Guido Menasci kao osnovu su uzeli istoimeni roman koji je njegov autor Giovanni Verga smjestio u Siciliju. Radnja se odigrava u ljubavnom četverokutu, a postupke likova diktiraju društvene norme, čast, strasti, ljubav i ljubomora, zatomljene čežnje i zaptiveni osjećaji, licemjerje, nevjera… Više je dionica iz ove opere postiglo opću popularnost, kao siciljanska pjesma O Lola, c’hai di latti la cammisa, tenorska arija koju pjeva Turiddu, Alfiova arija Il cavallo scalpita, Santuzzina arija Voi lo sapete, o mamma, duet Santuzze i Turiddua Tu qui, Santuzza, Turidduova zdravica Viva il vino spumeggiante, Turidduov oproštaj od majke arijom Mamma, quel vino è generoso. No, možda je najpopularniji simfonijski intermezzo između devete i desete scene, koji je korišten u jednoj od najslavijnih scena u povijesti filma, u finalu Kuma III. U Razjarenom biku Martina Scorcesea to je glavna muzička tema filma, a glazbena je podloga i u epizodi popularnog japanskog anime crtanog filma Kenshin Samurai, pa i u jednoj reklami za Ferrero Rocher.
U predstojećoj koncertnoj izvedbi Cavallerije… splitske Opere ulogu Santuzze tumačit će sopranistica Kristina Kolar, Turiddu će biti tenor Domagoj Dorotić, Lucia Irena Parlov, Alfio Siniša Hapač, a Lola Terezija Kusanović. Predviđene su dvije izvedbe, 15. i 17. travnja s početkom u 20 sati.

Foto: Press