Ludi za Makedonijom i koncert etno skupine Ezerki & 7/8
By redakcija On 11 lis., 2017 At 03:56 PM | Categorized As Film, Glazba, Kultura | With 0 Comments

Zagreb…

Nakon tri godine priprema, popularna etnoatrakcija Ezerki & 7/8 vraća se zagrebačkoj publici s velikim novostima!

EzerkiPrva i najveća novost svakako je premijera filma ‘Ludi za Makedonijom‘, čiji su scenaristi i redatelji Antonija Kren i Bruno Urlić. Film je nastao u koprodukciji Hrvatsko-makedonskog društva i produkcije BIS MELIOR, a govori o nastajanju Ezerki & 7/8 i njihovu djelovanju u posljednjih dvadeset godina.
Kroz prizmu kreatora i njihovih suradnika ispričana je topla ljudska priča prožeta ljubavlju, prekrasnom glazbom i predivnim makedonskim krajolicima. U filmu se pojavljuju brojni poznati sugovornici iz javnog života, a raritet je i amaterska snimka neprežaljene zvijezde makedonske glazbe Toše Proeskog. U nastavku programa, Ezerki & 7/8, održat će koncert kojim će predstaviti svoje prvo ‘The best off’ izdanje, nazvano kao i film ‘Ludi za Makedonijom’.
Ezerki & 7/8 (sedum osmini) su etno sastav koji djeluje pod okriljem hrvatsko-makedonskog društva u Zagrebu. Ezerki & 7/8 , u gotovo nepromijenjenom sastavu, djeluju već 20 godina, a riječ je o ljudima koji su hrvatski državljani, stalno nastanjeni u Zagrebu. Neki su od njih rođeni Makedonci, a neke s Makedonijom ne vezuje ‘ništa više’ od onih malih stvari koje, u stvari, i čine život.
Ezerki su grupa od 15 ženskih vokalistica, koje pjevaju troglasno, a neke od njih imaju i zapažene solo točke za vrijeme nastupa. Vodi ih Darka Kragović, unuka poznatog hrvatskog maestra Miljenka Prohaske. Orkestar 7/8 je skupina virtuoznih glazbenika, predvođena violinistom Brunom Urlićem, koji je aranžer i producent cjelokupnog opusa Ezerki & 7/8. Jezgru banda čine: udaraljke (tapan-djembe…), električni bas, gitara, kaval, harmonika, brač i violina, a u Lisinskom će biti pojačani i s puhačkom sekcijom (saksofon i truba).
Iza sebe imaju 5 CD-a i preko 300 nastupa po čitavoj regiji, a uspješno su surađivali s Radojkom Šverko, Lukom Nižetićem, Bodanom Arsovskim (basistom legendarne grupe ‘Leb i sol’), pokojnim Tošom Proeskim, Zoranom Predinom, Massimom, Radom Šerbedžijom i Kaliopi. Od kritičara su prepoznati kao najvažniji trag makedonske glazbe izvan granica Makedonije, a hvalevrijedna je i usporedba s poznatim Cooderovim „Buena Vista Social Clubom“. Njihov je rad prepoznat od velikih glazbenih stručnjaka što je i dodatna potvrda ovim predanim ljudima čija djela zbližavaju narode i brišu granice.
Glazbeno-vizualni užitak zagarantiran je i stoga za srijedu, 18. listopada 2017. godine, rezervirajte ulaznice za veliki koncert u K.D. Lisinski!
Kao i uvijek do sad, Ezerki & 7/8 će vam prezentirati ono najljepše od tradicionalne makedonske glazbe. Uživajte u prekrasnim ritmovima i melodijama s juga u izvedbi jednoga od najboljih etno sastava s ovih prostora.

Foto: Press/HNK Split – Mario Molnar

comment closed