fbpx

Oliver Frljić: Turbofolk je predstava iz naroda!

HNK Ivana pl. Zajca…

Medijski pokorovitelj Scena.hr

Oliver Frljić– Turbofolk nije predstava o turbofolku. Turbofolk je turbofolk. Turbofolk je doslovan i nema problem s tim. Turbofolk je sve što ste od Stjepana Miletića oduvijek priželjkivali doživjeti u hrvatskom narodnom kazalištu, a niste se usudili tražiti. Turbofolk je predstava iz naroda i predstava za narod u hrvatskom narodnom kazalištu. Turbofolk je hrvatsko narodno kazalište 21. stoljeća. Turbofolk prosvjećuje. Turbofolk je istina. Turbofolk je predstava iz života i život sam… – poručuje Oliver Frljićintendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Oliver Frljić.
‘Turbo folk’ Olivera Frljića, jedna od najnagrađivanjih predstava u povijesti riječkog HNK Ivana pl. Zajca vraća se na pozornicu na kojoj je i počela svoj iznimno uspješan i dug scenski život. Naime, nakon što je posljednjih godina izvođena u HKD-u na Sušaku, predstava se vraća na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca i to 15, 16, 19. i 20. rujna 2014. s početkom u 20,00 sati. Druga izvedba, ona u utorak, 16. rujna bit će ukupno njena – 80. izvedba.
Glumački ansambl ovih izvedbi čine Olivera Baljak, Rosanna Bubola, Alen Liverić, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Nika Mišković, Damir Orlić i Tanja Smoje. Uz režiju, Oliver Frljić potpisuje i izbor glazbe te scenografiju zajedno s Borutom Šeparovićem, dramaturgom predstave. Za kostimografiju je zaslužan Modni studio artiđana a za oblikovanje svjetla Boris Blidar.
Oliver FrljićPredstava je premijerno izvedena 31. svibnja 2008. godine i odmah pokazala potencijal dugovječne hit predstave jer su je, iako uz kontraverze, i publika i kritika sjajno prihvatili. A potom su zaredala brojna uspješna  gostovanja na inozemnim i domaćim festivalima poput, nabrojimo ovom prigodom samo neke, budimpeštanskog Spring Festivala, bečkog festivala Wiener Festwochen, festivala ‘Beyond belonging’ u Berlinu, Sterijinog pozorja u Novom Sadu, Festivala mediteranskog kazališta ‘Purgatorije’ u Tivtu, Gavellinih večeri i Dana satire u Zagrebu, Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, Festivala ‘Zlatni lav’ u Umagu, Marulićevih dana u Splitu, Teatar festa ‘Petar Kočić’ u Banja Luci ili  3. međunarodnog festivala Slovenskog mladinskog gledališča u Ljubljani.
Riječki ‘Turbo folk’, poznato je, problematizira fenomen narodnjačke glazbe i njenih popratnih efekata  ali tematizira i koncept nacionalnih kazališta. Pokušava odgovoriti na pitanje u čemu leži tolika fascinantnost ovog fenomena, zašto se sve više mladih, ali ne samo mladih, poistovjećuje sa njegovim zvijezdama i pjesmama.

Foto: Press