fbpx

DFWZ: Modni osvrt Branke Vučetić Atletić!

Branka Vucetic AtleticZnatiželju posjeduju ljudi otvorenog uma!
Svatko od nas ima karakterne crte koje mogu biti pozitivne ili ne baš dopadljive. Jedna od poželjnih karakternih osobina za svakog kreativca je znatiželja. Ona pomaže da otkrijemo, saznamo i naučimo puno toga korisnog.  Znatiželju većinom posjeduju oni otvorena uma koji ne pružaju otpor prema novom i drugačijem. Znatiželjan pogled može otkriti što se krije u kutiji znanja. Ako nemamo poriv da kutiju otvorimo, možemo do kraja života ostati na istom nivou znanja. Zaviriti, pogledati, osluhnuti, sve su to elementi da utažimo svoju znatiželju. Znatiželja nikako nije trač, ogovaranje, intrige, ona je samo veseli pogled, saznanje da smo vidjeli nešto neuobičajeno, različito.
Kad je modni dizajn u pitanju, njega možemo usporediti s veselom igrom boja, tekstura i forme, koja je povezana s velikim teoretskim i praktičnim znanjem.
Koliko puta pogledamo u izlog s odjećom, ulazimo u trgovine, butike, gledamo časopise, ne zato da bismo kupili odjeću, već nas vuče znatiželja da saznamo što ima novo. I zato je dobro pogledati sva modna zbivanja i tako proširiti vidike.

Dreft Fashion Week Zagreb je točan pokazatelj gdje se nalazi naš modni dizajn…
U Hrvatskoj se tijekom godine održi po nekoliko modnih događaja koji su dio našeg modnog svijeta i tržišne ponude.
Već nekoliko godina za redom na kraju modnih prezentacija dolazi Dreft Fashion Week Zagreb. To je modni kolaž u kojem se isprepliću domaća i strana dizajnerska imena. To  je najbolji modni događaj koji točno pokazuje gdje se hrvatski modni dizajn nalazi.
Sudionici Dreft Fashion Weeka Zagreb bez straha koračaju jedan za drugim i publici i modnoj kritici ostavljaju da ocjene njihov rad. Modna igra i sukob različitog stila i pristupa modi najvrjednije je što ovaj modni događaj donosi.
Samo ako se prate modna događanja moguće je naučiti što je za pohvalu, što je dobar i kvalitetan dizajn, a što je improvizacija, nedorečena izvedba ili pak odlična kolekcija.

Različiti pristupi prezentaciji i modnom stilizmu!
Na Dreft Fashion Weeku Zagreb smo nakon dugo vremena mogli vidjeti nasmiješene manekenke koje veselo hodaju pistom, a ne ukočene žene ozbiljnog pogleda, kakve gledamo iz sezone u sezonu.
Mogli smo uočiti odličan stilistički odabir koji su pokazali strani kreatori.
Većinom smo uživali u izvrsno odabranim cipelama koje u formi i boji odgovaraju svakom pojedinačnom odjevnom predmetu. Bilo je tu  drugačije  posve nenosive obuće previsokog potplata, ali toliko skladno odabrane da je svaki kreativac dobio izvrsnu lekciju što je dobar stilski odabir.
Vidjeli smo i različit pristup kad je u pitanju šminka. Od simbolički postavljene, razmazane, sve do interesantnih boja ili pak samo naglašenih usana.

Kristina AtleticMladima otvoren put afirmaciji!
Za svaku pohvalu je sudjelovanje vrlo mladog vizažističkog tima koji je obrazovan pod mentorstvom najiskusnijih vizažista. Najveća dobrobit ovakvih događanja je da se dopusti mladima da pokažu da mogu i znaju uhvatiti se u koštac i kvalitetno odraditi svoj posao. Pri tome mentori mogu biti ponosni što su svoje mjesto prepustili onima koji su od njih usvojili kvalitetna znanja. Također Dreft Fashion Week Zagreb pruža mladim kreatorima šansu da pokažu što znaju. Ove godine to su iskoristile mlade kreatorice koje u oštroj konkurenciji domaćeg i stranog dizajna nisu razočarale.
Vidjeli smo u domaćoj kolekciji nove vrste pletiva koja  su kao druga koža priljubljene uz tijelo, zatim prelijepu svilu u različitim dezenima i najbolju dizajnersku kolekciju gdje je tkanina i nova vrsta pletiva toliko dobro ukomponirana, da nije ni čudo što je dizajnerica koja je kolekciju kreirala, postala miljenica Anne Wintour.

Važno je gledati i vidjeti!
I na kraju, završio je modni događaj čije su kolekcije gledali mnogi poznati uzvanici. Nadamo se da su vidjeli razlike u načinu i poimanju modnog dizajna. Nadamo se da su shvatili i provokativnu poruku u kojoj je nakurnjak kao dio hrvatske baštine poslužio da se eksplicitno pokaže ekonomsko stanje i stanje uma.  Nadamo se da će znatiželja za modnim znanjem i dalje biti poticajna da se ne odlazi samo na određena modna zbivanja, već da je otvoren um taj koji bi  trebao  baš u ovo vrijeme biti pokretač Hrvatskoj da gledamo, uspoređujemo i  napokon da vidimo i odaberemo naš kreativan i razvojni put.

Piše: Branka Vučetić Atletić

Foto: Zvonimir Atletić
Fotogalerije:
Ana Kujundžić[nggallery id=320]
Artiđana[nggallery id=321]
Georgia Hardinge[nggallery id=322]
Hemyca[nggallery id=323]
Iggy Popović[nggallery id=324]
Ivana Popović[nggallery id=325]
Kitty Joseph[nggallery id=326]
Kralj Krajina[nggallery id=327]
Lana Biondić[nggallery id=336]
Marija Cvitanović[nggallery id=328]
Natalija Smogor[nggallery id=329]
Phannatiq[nggallery id=330]
Simone Manojlović[nggallery id=331]
Toni Rico[nggallery id=332]
Tramp In Disguise[nggallery id=334]
Vjera Viličnik[nggallery id=333]
Zjena Glamočanin[nggallery id=335]