Zajc stand up nudi terapiju smijehom

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Zajc stand upZajc Stand Up‘ autorski projekt Borka Perića i glumaca Hrvatske drame Anastazije Balaž, Jasmina Mekića i Deana Krivačića u suradnji s glazbenikom Mariom Knezovićem, nakon ljetne, doživjet će i svoju jesensku premijeru u petak, 22. rujna 2017. godine s početkom u 20.00 sati.
Naime, nakon što je u okviru festivala Riječke ljetne noći izveden na otvorenom, na Principiju u Starom gradu, dolaskom jeseni ‘Zajc Stand Up’ seli pod krov, na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca.
Glumci Hrvatske drame, u režiji jednog od ponajboljih komičara hrvatskog glumišta, hvataju se u koštac s jednom od najtežih izvedbenih formi – stand up-om. Biti otvoren i direktan, oči u oči s publikom, koja u neposrednoj komunikaciji s glumcima postaje aktivni sudionik scenskog događanja, ali istovremeno i njegov direktni kritičar, očekuje veliko glumačko umijeće, izuzetnu koncentraciju, kao i spremnost na improvizaciju, trenutnu reakciju. Ovdje se radi o krajnjoj glumačkoj izloženosti koja neprestano balansira na finoj granici fikcije i fakcije. Anastazija Balaž, Jasmin Mekić i Dean Krivačić poigravaju se s vlastitim biografijama i promatraju sebe kao likove, propituju vlastite predrasude, kao i kontekst unutar kojih one nastaju.
Skladatelj je Mario Knezović (frontmen grupe Zoster), a suradnica za kostime je Manuela Paladin Šabanović.
– Svatko je na svoj osebujan način dao dio svojih svjetonazora i raznih životnih situacija, pretvarajući aktualnu dnevnu priču u zanimljiv spoj komike i ozbiljnosti. Jasmin Mekić bio je izvrstan komičar iskoristivši svoje bosansko porijeklo za vrckave pričice iz svog djetinjstva i života, bojajući odrastanje i odnose u boje nacije koja je izrasla iz viceva. Dean Krivačić bio je sušta suprotnost, ozbiljno komičan i purgerski jetikav, ali iskreno čist u svom poimanju ovakvog teatra, dok je Anastazija Balaž živopisno oslikala ženu s velikim slovom Ž u dnevnim situacijama, žensko-ženskim i muško-ženskim odnosima. Publici se sat i pol angažirane glumačke igre zaista svidjelo, što je potvrdio i srdačan pljesak – zapisala je Gloria Fabijanić Jelović u svom osvrtu za Hrvatski radio-Radio Rijeku nakon ljetne, festivalske izvedbe.
‘Zajc stand up’ ponovno nudi terapiju smijehom, a troje glumaca nasmijat će vas neobičnošću svojih običnih priča.
Repriza je na programu sljedeću večer, u subotu, 23. rujna također s početkom u 20.00 sati.

Foto: Press