fbpx

Bizon i sinovi: Drama nadahnuta poznatim pričama o očevima i sinovima

Pula…

Predstava Bizon i sinovi nastala je u međunarodnoj suradnji Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula i Pozorišta mladih iz Novog Sada

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Bizon i sinoviNa programu INK gradskog kazališta Pula, za dan 9. listopada 2018. godine s početkom u 20.00 sati, na programu je predstava Bizon i sinovi Pauline Mol. Režiju predstave potpisuje Gea Gojak, a igraju: Goran Guksić, Danilo Milovanović i Luka Mihovilović.
Pauline Mol nizozemska je teatrologinja, redateljica i glumica, kazališna pedagoginja i dramatičarka za djecu i mladež, koja je sredinom i krajem sedamdesetih te početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća pokrenula novo viđenje kazališta za mlade. Kako sama kaže: ‘Pripadam onom prvom valu mladih i samovoljnih ljudi koji su stvorili nizozemsko kazalište za mlade sedamdesetih godina. Tada nije bilo praktično ničega na tom polju osim, tu i tamo, dramatizacija poznatih bajk’.
Dramsko pismo Pauline Mol nije uobičajeni veseli kazališni repertoar za mlade, odlikuje se postmodernističkom dramatizacijom obrade klasika, suvremenom reinterpretacijom bajki i analizom dječje psihe u vremenima odrastanja. Bizon i sinovi drama je nadahnuta poznatim pričama o očevima i sinovima u kojoj Pauline Mol filmskom brzinom stvara brojne dramske situacije u koje ulazimo bez uvoda, u kojima nema prošlosti i ne predviđa se budućnost. Predstava ‘Bizon i sinovi’ nastala je u međunarodnoj suradnji Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula i Pozorišta mladih iz Novog Sada.
Bizon i sinovi– Tema drame ‘Bizon i sinovi‘ je vjerovanje u figuru oca kao simbol autoriteta i glave obitelji. Predstava započinje posve normalnom situacijom: otac Bizon ostavio je poruku i otišao, a sinovi čekaju njegov povratak. U tom metafizičkom vremenu čekanja, kroz koje odrastaju, oni pokušavaju rekonstruirati i zatim inscenirati vjerojatne događaje i okolnosti koje su se ocu mogle dogoditi. Kroz prikaz ‘izmaštanih’ scena, koje povremeno djeluju kao simulacija, a ponekad kao surova realnost, brišu se granice između mašte i zbilje, dok se u nizanju flashbackova iščitavaju obiteljski odnosi, odgoj, hijerarhija te naučeni kodovi patrijarhalnoga društva. Sinovi predstavljaju mikro zajednicu koja se pokušava održati i razviti, dok im prijeti vanjski svijet kapitalizma koji jede ljudsko duhovno i fizičko postojanje. Otac Bizon predstavlja naše roditelje, društvo, mentalitet, sve ono u čemu tražimo sigurnost, podršku i spas, a sinovi smo mi koji pokušavamo zadovoljiti parametre koje je netko nametnuo čekajući da se rješenje problema pojavi izvan nas. Budući da ne biramo roditelje, a ni okruženje u kojem ćemo rasti, postavlja se pitanje mogu li nas datosti u kojima započinjemo život trajno obilježiti i postoji li nada u slobodni razvitak – riječi su redateljice Gojak.

Bizon i sinovi
Autorica: Pauline Mol u suradnji s redateljicom Moniem Merkx
Redateljica: Gea Gojak
Igraju: Goran Guksić, Danilo Milovanović, Luka Mihovilović

Foto: Press – Aleksandar Ramadanović