fbpx

Ciklus filmova braće Taviani na malim ekranima

HRT…

Riječ je o izrazito vrijednom filmskome sadržaju koji nije prikazivan posljednjih dvadesetak godina, a započinje ekskluzivnim intervjuom koji je Paolo Taviani snimio prošloga ljeta u Rimu za HRT

filmovi iz Ciklusa braće Taviani– Ciklus otvaramo i zatvaramo emisijom Posebni dodaci i dvama najznačajnijim filmovima braće Taviani: Ja sam bog otac i Noć svetoga Lovre 14. travnja. Ja sam bog otac je remek-djelo utemeljeno na autobiografskoj knjizi Gavina Ledde o mukotrpnome odrastanju pastira na Sardiniji. To je ujedno i prijelomni film braće Taviani, nagrađen Zlatnom palmom na filmskome festivalu u Cannesu. A Noć svetoga Lovre drama je o zbjegu talijanskoga stanovništva pred njemačkom odmazdom, za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Uz Ja sam bog otac, to je najveći film braće Taviani, njihovo neosporno remek-djelo. Osvojio je Veliku nagradu žirija filmskoga festivala u Cannesu i nagradu ekumenskoga žirija na istome festivalu. Nakon posljednjega filma emisijom Posebni dodaci 14. travnja zaključit ćemo Ciklus uz prikaz njihova kratkog filma La figlia – najavljuje urednik Dean Šoša.
filmovi iz Ciklusa braće TavianiHrvatska radiotelevizija na Trećemu programu Hrvatske televizije u subotu 10. veljače započinje s prikazivanjem dugo očekivanoga Ciklusa filmova braće Taviani. Gledatelji će prvo imati prigodu pogledati ekskluzivni intervju s Paolom Tavianijem snimljen prošloga ljeta u Rimu, koji će biti prikazan u okviru emisije Posebni dodaci, a nakon toga je na rasporedu prijelomni film braće Taviani i njihovo remek-djelo Ja sam bog otac (Padre Padrone) iz 1977. godine. Urednik je Ciklusa braće Taviani Dean Šoša, a Nataša Vukas Stanojkovski urednica je Posebnih dodataka, kojima se Ciklus braće Taviani najavljuje i zaključuje.
– Posebni dodaci donose mnoštvo vrijedna sadržaja te će gledatelji imati priliku bolje upoznati hvaljene autore – ističe urednica Posebnih dodataka Nataša Vukas Stanojkovski.
Tako je Paolo Taviani za Hrvatsku radioteleviziju među ostalim govorio o tome kako i dalje vjeruje u slobodu, jednakost i bratstvo.
filmovi iz Ciklusa braće Taviani– Bratstvo se odnosi samo na Vittoria i mene, no sloboda i jednakost za mene su još uvijek veliki ideali, dio su našega prošlog života, ali i današnjice. Ne znam hoću li još dovoljno živjeti da vidim postoji li put koji će dovesti do ostvarenja barem nečega od ovih dviju ideja u koje vjerujemo i Vittorio i ja – istaknuo je Paolo Taviani u ekskluzivnome intervjuu za HRT koji će biti prikazan u subotu 10. veljače na Trećemu programu Hrvatske televizije.
Paolo Taviani za Hrvatsku radioteleviziju komentirao je i događaje nakon prikazivanja filma Ja sam bog otac.
– Film je bio uspješan, ali nas je sardinijski tisak napao govoreći da je to kolonijalistički film, to jest da smo mi Toskanci ili Rimljani prema njima bili poput Engleza u Indiji. Nakon trideset godina iste su nam se te novine ispričale; dobro da smo tako dugo poživjeli i doživjeli kompenzaciju – istaknuo je Paolo Taviani za Hrvatsku radioteleviziju o kultnome filmu Ja sam bog otac iz 1977. godine.
filmovi iz Ciklusa braće TavianiSvi filmovi iz Ciklusa braće Taviani prikazivat će se do sredine travnja četvrtkom na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) oko 22.40. Brojni naslovi visoke javne vrijednosti bit će prikazani tijekom veljače, ožujka i travnja: Sveti Mihovil je imao pijetla (tal. San Michele aveva un gallo) na rasporedu je 15. veljače. Priča je to o razočaranu talijanskome revolucionaru i osebujna prilagodba književnoga Tolstojeva izvornika, inače jednoga od omiljenih autora braće Taviani. Slijedi film Kaos 22. veljače, trosatni omnibus sastavljen od pet dijelova, prema pričama Luigija Pirandella. 1. ožujka na rasporedu je Babilone, tu smo!, prvi film braće Taviani na engleskome jeziku te u američkoj koprodukciji. Riječ je o nostalgičnoj posveti nijemomu filmu, D. W. Griffithu i Hollywoodu kroz priču o dvojici talijanskih dekoratera. U ožujku ćemo vidjeti i Sunce i noću (tal. Il sole anche di notte), melodramu o plemiću koji zbog ljubavnoga razočaranja postaje svećenikom. To je još jedna osebujna ekranizacija predloška Lava N. Tolstoja. 15. ožujka slijedi Fiorile, povijesna drama čija se radnja proteže od vremena Napoleonova prodora u Italiju do danas. Film Le affinità elettive povijesna je ljubavna komedija utemeljena na predlošku J. W. Goethea, a bit će prikazana 22. ožujka. Još jedan dojmljiv film braće Taviani utemeljen na predlošku Luigija Pirandella, naslovljen Tu ridi, na rasporedu je 29. ožujka. Uskrsnuće (tal. Resurrezione) povijesna je drama utemeljena na istoimenome glasovitom Tolstojevu romanu i na rasporedu je 5. travnja, a 12. travnja prikazivat će se La masseria delle allodole, potresna povijesna drama o genocidu nad Armencima, nastala prema romanu talijanske književnice armenskoga podrijetla Antonije Arslan.
Riječ je o izrazito vrijednu sadržaju koji na Hrvatskoj radioteleviziji nije prikazivan posljednjih dvadesetak godina. Urednica je emisije Posebni dodaci Nataša Vukas Stanojkovski, redateljica je Sanja Aničić, snimatelj intervjua Mario Marko Krce, a urednik je Dean Šoša.
Osim na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) četvrtkom oko 22.40 svi će filmovi biti dostupni i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press