fbpx

Damir Lončar: Moj lik 30 godina pliva u vodama korupcije

Revizor…

Predstava ismijava društveno stanje carske Rusije. Radnja predstave događa se u provinciji u kojoj vlada nered i korupcija, a korupcija, zloporaba položaja i moći sinonim su i našega doba

Damir Lončar

Damir LončarDamir Lončar u predstavi ‘Revizor‘ igra upravitelja malog grada u Rusiji. Igra jednu od glavnih uloga – čovjeka koji trideset godina pliva u vodama gradske uprave, mita i korupcije. Kaže da mu je zanimljivo igrati takvog lika.
– Upravitelj grada tada se bavio prvenstveno policijom te je nadzirao ostale službenike koje bismo danas mogli usporediti s pročelnicima ureda za školstvo, sport ili sudstvo. On je sve to nadzirao i vodio cijelu upravu jednog takvog malog grada. To je tada izgledalo tako – kazao je Lončar za portal Scena.hr. Radnja predstave događa se u dalekoj provinciji u kojoj vladaju nered i korupcija. ‘Revizor’ ismijava društveno stanje carske Rusije u prvoj polovini 19. stoljeća. No predstava ima puno poveznica s današnjim vremenom.

Damir Lončar
Damir Lončar– Gogolj je ovu komediju napisao tako da je ona relevantna i danas. Riječ je o jednom svevremenom djelu. Rekao je jednom da je htio na jedno mjesto staviti sve negativno u društvu, a sudeći po današnjoj situaciji, čovjek nije postao ništa pametniji, niti iskusniji, a ni bolji – kazao je glumac te čitateljima poručio:
– Život piše romane, u ovom slučaju drame, a nitko ne čita. Zato dođite u Komediju i pogledajte ‘Revizora’. Ne morate čitati, gledajte!

Damir Lončar

Danas je u zagrebačkom kazalištu Komedija premijera predstave ‘Revizor’ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Redatelj je Dražen Ferenčina. Osim Damira Lončara, u predstavi igraju Dubravka Ostojić, Nina Kaić Madić,  Ana Magud, Davor Svedružić, Goran Malus, Ivica Zadro, Igor Mešin, Saša Buneta, Vanja Ćirić, Filip Juričić, Ivan Magud, Ljubo Zečević, Dražen Bratulić i Marija Borić. Scenografiju potpisuje Miljenko Sekulić, dok je kostimografkinja Marita Ćopo. Autor glazbe je Mate Matišić, a Rajko Pavlić je odgovoran za scenski pokret.

Foto: Press – Ines Novković