fbpx

Počinju 45. Dani satire Fadila Hadžića

U Kerempuhu Dani satire Fadila Hadžića

U Satiričkom kazalištu Kerempuh od 4. do 26. lipnja 2021. godine održat će se 45. Dani satire Fadila Hadžića, međunarodni kazališni festival koji promiče najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i inozemstva.

dani satire

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala bit će izvedeno 14 predstava, i to iz Zagreba, Splita, Rijeke, Beograda, Ljubljane, Banja Luke i Mostara, prema odabiru izbornice Jelene Kovačić. O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiru u sastavu – Bojana Radović, Ivana Krizmanić i Matko Botić.

– Generacijska i estetska raznolikost odabranih predstava s jedne strane svjedoči o beskonačnim varijantama satiričnog, ali i šire komičnog naboja, a s druge pak strane susreće se u onom najvažnijem – smijehu i oštrici koja zna zašto i gdje pogađa. Nijanse tog smijeha bit će zasigurno različite. Ponekad ćemo „pucati“ od smijeha, ponekad ćemo se smijati od nelagode, ponekad se zavjerenički podsmjehivati, a ponekad tek sramežljivo hihotati. No mislim da ćemo u svakoj od izabranih predstava prepoznati onaj hrabar, drzak pogled, pogled širom otvorenih očiju koji izaziva i ne boji je. Ni stvarnosti ni kazališne umjetnosti – objasnila je Kovačić.

Dani satire

Dane satire otvorit će 4. lipnja predstava Identitluk Tanje Miletić Oručević, Dragana Komadine i ansambla predstave, nastala prema zbirci eseja Amina Maaloufa U ime identiteta, u koprodukciji HNK u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.
Iz Beograda dolaze kazališta Atelje 212 s predstavom Nikolaja Koljade Lažljivica u režiji Stefana Sablića, te Beogradsko dramsko pozorište s predstavom Ružni, prljavi, zli Slobodana Obradovića (prema motivima istoimenog filma E.Scole) u režiji Lenke Udovički.

Od inozemnih predstava festivalska publika imat će priliku pogledati još ljubljansku predstavu Umjetnost je ormar Daniila Harmsa u režiji Ivana Peternelja i izvedbi Slovenskog mladinskog gledališča/Društva za umetnost Avgus, te banjalučku Skupštinu Gradskog pozorišta Jazavac, nastalu po motivima teksta Obiteljska skupština Cristine Clemente, u režiji Ivana Plazibata i adaptaciji Ivane Stjepanović.

Na Danima satire gostuje i HNK Split s predstavom Laponija Cristine Clemente i Marca Angeleta u režiji Nenni Delmestre, te HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke s predstavom Gospođa ministarka Branislava Nušića u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Od zagrebačkih kazališta na festivalu će nastupiti HNK u Zagrebu s predstavom Znaš ti tko sam ja autora i redatelja Ivana Penovića, Gradsko dramsko kazalište Gavella s autorskim projektom Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića ZAGREB 2020. (dramski koncert), Teatar Exit s predstavom Fešta Josipe Anković i Josipa Ledine, te ZKM s Dobro je dok umiremo po redu Ivora Martinića u režiji Aleksandra Švabića.

Domaćin festivala 45. Dani satire Fadila Hadžića, Satiričko kazalište Kerempuh, izvest će tri svoje predstave: Predsjednici&ca Tarika Filipovića i Borisa Svrtana u režiji Tarika Filipovića, Hrvatski put ka sreći autorski projekt Bobe Jelčića i Gruntovčane Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana u režiji Rajka Minkovića i Borisa Svrtana.

– Na ovogodišnjim Danima satire rušit će se konvencije i živi spomenici, dekonstruirat će se ideologije i kruti kanoni, prkosit će se stvarnosti, a ponekad i svakoj logici, rastvarat će se neuralgične točke i svijet okretati naglavce, ismijavat će se stereotipi i opterećenost prošlošću, dizat će se prave male osobne revolucije i neće se pristajati na kompromise. Scenom će defilirati novopečena gospoda, bivši državnici, dobrohotni naivci, ostarjele revolucionarke, izgubljena mladež, prividno sretni parovi, ostavljene žene, neuspješni mirotvorci, izmišljene povijesne ličnosti, obespravljeni marginalci, europski lovaši, seoske glavešine i mnogi drugi – zaključila je Jelena Kovačić.

45. DANI SATIRE FADILA HADŽIĆA
RASPORED

4.6. PETAK
SVEČANO OTVARANJE
HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U MOSTARU / NARODNO POZORIŠTE MOSTAR / STUDIJ ZA IZVEDBENE UMJETNOSTI MOSTAR (Mostar, Bosna i Hercegovina)
Autorski projekt Tanje Miletić Oručević, Dragana Komadine i ansambla predstave: IDENTITLUK
(prema zbirci eseja Amina Maaloufa „U ime identiteta“)
Redateljica: Tanja Miletić Oručević

5.6. SUBOTA
ATELJE 212 (Beograd, Srbija)
Nikolaj Koljada: LAŽLJIVICA
Redatelj: Stefan Sablić

6.6. NEDJELJA
SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE / DRUŠTVO ZA UMETNOST AVGUS (Ljubljana, Slovenija)
Daniil Harms: UMETNOST JE OMARA
Redatelj: Ivan Peternelj

11.6. PETAK
SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH (Zagreb)
Mladen Kerstner / Boris Svrtan: GRUNTOVČANI
Redatelji: Boris Svrtan i Rajko Minković

12.6. SUBOTA
SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH / FIJI GRUPA (Zagreb)
Tarik Filipović / Boris Svrtan: PREDSJEDNICI & CA
Redatelj: Tarik Filipović

13.6. NEDJELJA
SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH (Zagreb)
Autorski projekt Bobe Jelčića: HRVATSKI PUT KA SREĆI
Redatelj: Bobo Jelčić

15.6. UTORAK
GRADSKO DRAMSKO KAZALIŠTE GAVELLA (Zagreb)
Autorski projekt Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića: ZAGREB 2020. (dramski koncert)
Redatelji: Filip Šovagović i Dubravko Mihanović

16.6. SRIJEDA
TEATAR EXIT (Zagreb)
Autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine: FEŠTA
Redatelji: Josipa Anković i Josip Ledina

17.6. ČETVRTAK
GRADSKO POZORIŠTE JAZAVAC (Banja Luka, Bosna i Hercegovina)
SKUPŠTINA
(po motivima teksta „Obiteljska skupština“ Cristine Clemente)
Redatelj: Ivan Plazibat

18.6. PETAK
ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH (Zagreb)
Ivor Martinić: DOBRO JE DOK UMIREMO PO REDU
Redatelj: Aleksandar Švabić

19.6. SUBOTA
HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE SPLIT (Split)
Cristina Clemente / Marc Angelet: LAPONIJA
Redateljica: Nenni Delmestre

22.6. UTORAK
BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE (Beograd, Srbija)
Slobodan Obradović (po motivima filma E. Scole): RUŽNI, PRLJAVI, ZLI
Redateljica: Lenka Udovički

23.6. SRIJEDA
HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE IVANA pl. ZAJCA RIJEKA (Rijeka)
Branislav Nušić: GOSPOĐA MINISTARKA
Redateljica: Tatjana Mandić Rigonat

24.6. ČETVRTAK
HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ZAGREBU (Zagreb)
Ivan Penović: ZNAŠ TI TKO SAM JA
Redatelj: Ivan Penović

26.6. SUBOTA
45. Dani satire Fadila Hadžića
SVEČANO ZATVARANJE I DODJELA NAGRADA

Foto: Press