Danceproject festival: Suradnja protiv nametnutih granica
Piše: redakcija On 14 ožu., 2016 At 04:52 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Trst…

Plesna kazališna suradnja protiv nametnutih granica

Danceproject

Danceproject– Umjetnost ne bi trebala imati granice, ni biti omeđena njima, bile one fizičke, imaginarne ili političke – istaknuto je to na konferenciji za medije na kojoj je najavljen međunarodni plesni ‘Danceproject festival‘.
Ovaj vikend u Trstu najavljen je međunarodni plesni ‘Danceproject festival’. Umjetnički ravnatelji festivala, Claudio Puja i Valentina Magnani, u društvu Gordane Jeromela Kaić, ravnateljice INK Gradskog kazališta Pula, najavili su 13. izdanje festivala u organizaciji kulturne udruge Teatro Immagino Suono iz Trsta, a kao logičan slijed nastavka suradnje na izvornom projektu mimičara i fotografa Claudia Vivianija nastalom 2001.g.
Ovo izdanje želi istaknuti tematiku nadilaženja granica, kako psihičkih tako i fizičkih, koje egzistiraju između ljudi i narodima u trenutku u kojem se suprostavljaju ideji i novim perspektivama života.
Želja je organizatora povezati sva umjetnička plesna događanja u tri države Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, stvarajući prostor za mogućnost promišljanja promjene socioloških i kulturoloških vrijednosti u trenutku u kojem granice između tradicije i kulturnih zidova nestaju.
Osobitu važnost imaju i mjesta održavanja festivala. Osim Grada Trsta i talijanske regije Friuli Venezia Giulia, radnja se u pojedinim dijelovima odigrava u Sloveniji i Hrvatskoj, čime se naglasak stavlja upravo na međunarodnu kulturnu razmjenu. Vrednuje se tako posebice mogućnost razbijanja predrasuda, straha i promjena na različitim mjestima i u različitim državama, ali i drugim sferama čovjekovog djelovanja, danas možda aktualnijih nego ikad, u odnosu na vrijeme u kojem živimo.
Danceproject13. Danceproject festival održava se od prosinca 2015. do svibnja 2016. u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj i to: Trstu (Ecotemporary, ACTIS i kazalištima Teatro Stabile IlRosetti, Teatro Stabile Sloveno), Udinama (Aerea studio), Gorici (Šempeter Vrtojba), te prvi puta u Puli (INK Gradsko kazalište Pula).
Ansambl INK u Trstu (Teatro Stabile Sloveno SSG) nastupa 01.travnja 2016. u 21 sat s plesnom predstavom „Istovremeno drugi“ (The other at the same time) autora, koreografa i redatelja Matije Ferlina, dok se u sklopu međunarodne razmjene u Puli predstavlja talijanska kazališna družina Focus Arearea izvedbama dviju plesnih etida Equivoco_versus Freud i Furioso _studio su Orlando u režiji Marte Bevilacqua. Izvedba će se u INK upriličiti 03. svibnja 2016. godine u 20,00 sati.

Foto: Press

comment closed