fbpx

Derviš i smrt – spektakularno baletno uprizorenje legendarnog romana

Zagreb…

Remek djelo Meše Selimovića Derviš i smrt u fantastičnom baletnom izdanju 18. svibnja u Lisinskom

Derviš i smrtPod koreografskom palicom Igora Kirova, uz mističnu glazbu Gorana Bojčevskog, baletni koraci vjerodostojno dočaravaju profinjenu introspekciju filozofskog romana, razmišljanja o životu ususret smrti, surovosti i duhovnosti, nepravdi i transcendenciji. Libreto Saše Dimoskog u sinergiji glazbe, pokreta, kostima i scenografije… duboko je uronio u čudesan svijet Meše Selimovića. Publici vjerodostojno i detaljno dočarava Derviš i smrtunutarnja ljudska propitkivanja i prenosi radnju romana na sceni.
Glavni lik, Ahmeda Nurudina, utjelovljuje dvoje plesača. Njegovu vanjsku, tjelesnu stranu donosi zagrebački baletni prvak Tomislav Petranović, a onu unutarnju, duševnu, Ajla Kadrić.
Djelo je već ranije doživjelo nekoliko kazališnih adaptacija, dok je ona filmska zaradila i nominaciju za Oscara. Baletno uprizorenje romana oduševilo je publiku i kritiku.
Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega – da je svaki čovjek uvijek na gubitku! Tako počinje roman Derviš i smrt koji će zagrebačka publika moći uživo doživjeti i proživjeti uz baletni ansambl splitskog HNK-a 18. svibnja 2019. u Lisinskom.
Ulaznice po cijeni od 90, 120, 150 i 180 kn mogu se kupiti na www.lisinski.hr i na blagajni Dvorane.

Foto: Press