fbpx

Premijerno u ZKM: Knjiga o ljetu Tove Jansson

Zagrebačko kazalište mladih najavljuje premijeru Knjiga o ljetu

U subotu, 27. ožujka 2021. godine na programu ZKM-a je premijera predstave Knjiga o ljetu, Tove Jansson, u režiji Nađe Perišić, dramatizaciji Nađe Perišić i Ivane Vuković.

Knjiga o ljetu

Knjiga o ljetu Tove Jansson (1914. – 2001.) ubraja se u klasična djela skandinavske književnosti, ponekad u dječje klasike, a ponekad u “prave” klasike za odrasle. Knjiga o ljetu nastaje u autoričinim zrelim godinama, neposredno nakon smrti njezine majke. U dvadeset i dvije kraće priče, ili poglavlja, odvijaju se ljeta na malom otoku u finskom zaljevu, djevojčice Sophije, njenog oca i njezine bake. Sophia i baka su poput dvije antiheroine klasične literature za djecu – nema avantura od kojih staje dah, nema čudovišta koja treba savladati, ali postoji niz svakodnevnih situacija, rituala i razgovora koji pokazuju da je život sam avantura koju treba preživjeti, i da nas otoci mogu štošta o tome naučiti.

Knjiga o ljetu

Ivana Vuković, dramaturginja:
– Tove Jansson finska je autorica i umjetnica čiji je književni i likovni rad obilježio skandinavsku ali i svjetsku kulturu prošlog stoljeća. Slavu je stekla svojom svjetski poznatom serijom knjiga o dobroćudnim trolovima Moominijima koji dane provode u neobičnim avanturama punim čarolija. Takvim nam se čini i sam život Tove Jansson koja je velik dio života provela na osamljenom otočiću usred finskog zaljeva. Na jedan takav otočić smjestila je i radnju svog romana Knjiga o ljetu. U njemu je taj otočić sve samo ne malen. On je poprište svakodnevnih avantura, igara i rituala djevojčice Sophije i njene bake koje otok istražuju, koje o otoku brinu, na kojem se grade nove Venecije, pristaju brodovi s varalicama i preživljavaju strašne oluje. Sophija i baka, promatrajući mahovinu i ptice te provodeći dane u skladu s morem i otokom, raspravljaju o životu i smrti, bogu i vragu, toleranciji i praznovjerju. Na otoku je s njima i Sophijin tata, konstantno prisutan ali ipak odvojen u svoj svijet posla i obaveza. Knjiga o ljetu priča je o dvije anti-junakinje, koje naoko ne proživljavaju veliko putovanje nakon kojeg slijedi promjena, ali koje svaki dan smišljaju novu igru i prolaze drugačije putovanje na kojem obje nauče malo više same o sebi i jedna o drugoj. U tim igrama i putovanjima ne zaboravlja se na važnost osluškivanja prirode, šuma mora i leta ptica koji postaju putokazima za život.

Knjiga o ljetu

U kontekstu današnjeg vremena, Knjiga o ljetu postaje i prekrasan podsjetnik na duga, dječja, razigrana ljeta i velike dječje brige, kojima ne smijemo pristupiti olako već, po uzoru na baku, posvetiti im svoju pažnju i vrijeme”.

Nova predstava Knjiga o ljetu je dio ZKM-ovog Projekta Inkubator.

Uloge: Baka: Nataša Dorčić /Sophia: Nika Barišić / Jana Slamnig /Otac: Nikša Butijer.
Autorski tim:
Scenografija: Jasmin Telalović /Kostimografija: Barbara Prpić /Skladatelj: Viktor Slamnig /Scenski pokret: Dina Ekštajn
Oblikovatelj svjetla: Saša Bogojević /Oblikovatelj zvuka: Miroslav Piškulić
Videoprojekcije: Dalibor Barić (autor je nominiran za ovogodišnjeg Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma)
Ilustracije plakata i knjižice: Pjer i Mara Meničanin
Asistent redateljice: Nikša Butijer /Asistent redateljice: Patrik Sečen /Jezična savjetnica: Ines Carović

Foto: Press ZKM/Luka Dubroja