fbpx

Filip Šovagović: Mržnja je zapravo uzaludna

Za portal Scena.hr…

Jedan od naših najboljih glumaca otkrio je zanimljive detalje o predstavi ‘Pijani’ – Putin, cenzura, alkoholizam, ljubav, laž, mržnja i psovanje

Filip Šovagović

Filip ŠovagovićFilip Šovagović kaže da je predstava ‘Pijani’ teatar apsurda.
– Ima i dimenziju ljubavi, pa je kao toplija varijanta tog teatra apsurda – naglasio je Šovagović za portal Scena.hr. U petak je u zagrebačkom kazalištu Gavella bila premijera predstave ‘Pijani‘, jednog od najzanimljivijih suvremenih ruskih dramatičara, Ivana Viripajeva. Filip igra pijanog bankara Karla.
– Mislim da je autor Ivan Viripajev, bez obzira na njegovu religijsku, političku ili bilo koju drugu dimenziju, imao politički – kulturološki okršaj s Putinom, koji je zabranio psovanje na ruskim kazališnim scenama. Pijanci su ljudi koje kad prebaci, to vam je otprilike četvrta čaša, ulaze u tu neku mržnju. Alkoholizam je ovdje kao neki presjek društva, a to je ono što bi zapravo kazalište i trebalo naučiti ljude o ljubavi i o mržnji, a nakon predstave bi trebali shvatiti da je mržnja zapravo uzaludna. Ali u ovom dijelu gdje te pijance prebaci ta četvrta čaša, kad se likovi počnu pretvarati u negativce komada, mi smo se našli u nekom pročišćenom tekstu. On je bio cenzuriran. Mi smo u komad ubacili psovanje. Svaki lik je donio tu neku svoju osobnu psovku. I drago mi je da smo komad vratili u original – objasnio je Šovagović. Dodaje da su se mjesecima pripremali za predstavu, a čitateljima portala Scena.hr Filip je poručio:
– Dođite i pogledajte predstavu.
A kako je bilo na premijeri predstave Pijani pogledajte na linku.

Foto: Scena.hr