fbpx

Gostovanje: Tramvaj zvan žudnja

Pula…

Tramvaj zvan žudnjaU utorak 4. veljače 2020. godine s početkom u 20.00 sati, na programu GK INK Pula, je predstava Tramvaj zvan žudnja. Redateljice predstave je Valentina Turcu, a nastala je iz produkcije HNK Varaždin.
Tennessee Williams je suptilno ocrtao američki Jug prve polovice 20. st., sredinu u kojoj je i sam odrastao. U drami je plastično prikazao klasne, rasne i spolne razlike; u otmjenim južnjačkim kućama, kao što je bila i kuća njegova djetinjstva i kuća Blanche i Stelle, služili su crnci („Blanche: ne bismo li mogli uzeti neku mladu crnkinju za taj posao?“); Meksikanci, stranci, u ovom slučaju Poljak Kowalski, nisu bili prihvaćeni („Blanche: A da. Oni nisu…baš…kultivirani…“) te društveni zahtjev prema ženi („Moraš biti inteligentna, senzibilna i privlačna!; Moral te žene nedostojan je njenog položaja!; Nisi dovoljno čista da te dovedem u kuću svoje majke.“). U takvoj sredini sablažnjiva je i homoseksualnost koje se dotiče tek u jednoj zgodi iz prošlosti („… „ljubav“ za kojeg sam se udala i jedan stariji muškarac koji je već godinama bio njegov prijatelj…).
Danas, u 21. stoljeću, nakon raznih deklaracija o ljudskim pravima, o ravnopravnosti spolova, poslije poststrukturalizma i postmodernizma, postidealizma, feminizma i teorije queera, otvorenih granica, multikulturalizma, dostupnosti svijeta preko interneta, slobode u svim oblicima: vjerske, nacionalne, političke, determinirane krupnim kapitalom … još uvijek za slobodom – žudimo.

Tramvaj zvan žudnja
Iz produkcije HNK Varaždin
AUTOR: Tennessee Williams
REDATELJICA: Valentina Turcu
IGRAJU: Hana Hegedušić, Ivica Pucar, Dora Fišter, Ivan Glowatzky, Filip Eldan, Bernard Tomić, Katarina Arbanas, Nikša Eldan
Trajanje predstave Tramvaj zvan žudnja – 100 minuta

Foto: Press