fbpx

Glazbeno scenska čarolija ‘Julije Cezar u Egiptu’ oduševila publiku

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Julije Cezar u Egiptu

Julije Cezar u EgiptuPublika u HNK Ivana pl. Zajca u subotu navečer imala je priliku uživati u prvorazrednom kulturnom i društvenom događaju u gradu. Na sceni je premijerno izvedena opera ‘Julije Cezar u Egiptu‘ (Giulio Cesare in Egitto) Georga Friedricha Händela, prva barokna opera u Rijeci, a istom prigodom je, nastupivši u naslovnoj roli, Diana Haller, nakon strelovita uspona na međunarodnoj opernoj sceni, ostvarila i svoj dugo očekivani operni debi u rodnom gradu. I sve to upravo na Europski dan opere.
Pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa te u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića i Olivera Frljića, uz Dianu Haller, nastupila je nova generacija solistica i solista riječke Opere, predvođena Anamarijom Knego koja je briljirala u ulozi Kleopatre, Ivanom Srbljan, Markom Fortunatom i Dariom Bercichem. Gošća Sonja Runje je osim svojim pjevačkim umijećem, publiku zadivila i svojim akrobacijama na svili, pjevajući na čak pet metara visine.
Händelovo remek-djelo s čak 33 nezaboravno lijepe i dramatične arije te više od 150 izvođača na sceni, svojim je ljubavnim i političkim intrigama ostavljalo bez daha.
Tako se i riječka publika mogla uvjeriti zašto je ‘Julije Cezar u Egiptu’ jedna od danas najizvođenijih baroknih opera, nedavno premijerno prikazanu i u Metropolitanu te na Svečanim igrama u Salzburgu. A sada i u Rijeci!
Julije Cezar u EgiptuIznimnom vizualnom doživljaju te atraktivnosti i dinamičnosti pridonijelo je i prvo korištenje 3D video mapping projekcija na riječkoj sceni u oblikovanju Igora Crnkovića.
Scenografiju potpisuju Dalibor Laginja i Marin Blažević, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić, asistent dirigenta Matija Fortuna, a zbor je uvježbao Igor Vlajnić.
Mnogobrojna publika izvođače je nagradila dugotrajnim pljeskom i povicima oduševljenja za njihovu izvrsnu izvedbu, dok je u medijskim osvrtima predstava nazvana ‘glazbeno-scenskom čarolijom dostojnom svjetskih pozornica’.
Reprize predstave na programu su 10, 12, 14. i 16. svibnja, a na posljednjoj od njih ulogu Julija Cezara pjevat će Ivana Srbljan, a ulogu Cornelije Amanda Stojović.

Foto: Press