Igor Bezinović s filmom Kratki izlet nagrađen na festivalu u Rusiji
By redakcija On 20 lip., 2017 At 05:30 PM | Categorized As Film, Kultura | With 0 Comments

Međunarodni uspjeh…

Kratkom izletu dvije nagrade na Filmskom festivalu Andreja Tarkovskog Zerkalo

Igor BezinovićNa 11. izdanju Međunarodnog filmskog festivala Andreja Tarkovskog Zerkalo, koji se održao u ruskom Ivanovu od 13. do 18. lipnja 2017. godine, Igor Bezinović osvojio je nagradu za najboljeg redatelja za film Kratki izlet, a film je osvojio i nagradu žirija mladih kritičara.
U konkurenciji programa igranih filmova prikazano je ukupno deset naslova iz Kine, Južne Koreje, Njemačke, Izraela, Indije, Francuske, Rusije, Bugarske i Hrvatske, po izboru ruskog filmskog kritičara Andreja Plahova, a Igor Bezinović je osvojio nagradu za najboljeg redatelja.
Predsjednik žirija bio je meksički redatelj Amat Escalante (dobitnik nagrade za najboljeg radatelja u Cannesu 2013. i Srebrnog lava u Veneciji 2016.), a ostali članovi bili su mađarski redatelj Janos Szasz (dobitnik Europske filmske nagrade 1994.), ruska glumica Elena Koreneva, kazahstanska redateljica Žana Isabaeva i izraelska glumica Hadas Yaron (dobitnica nagrade za najbolju glumicu u Veneciji 2012.).
Kratki izlet je također osvojio nagradu Voice, koju dodjeljuje šesteročlani žiri mladih kritičara, ex aequo s ruskim filmom Bliskost Kantemira Balagova, premijerno prikazanim u Cannesu ove godine. Bliskost je osvojio i nagradu za najbolji film festivala, ex aequo s kineskom komedijom Ja nisam gospođa Bovary Fenga Xiaoganga.
Festival Andreja Tarkovskog Zerkalo festival je autorskog filma, a kao posebni gosti festivala ili članovi žirija na njemu su u proteklim izdanjima sudjelovali redatelji Nuri Bilge Ceylan, Andrej Zvjagintsev, Sergej Loznica, Carlos Reygadas, Aleksandr Sokurov i mnogi drugi. Na otvaranju ovogodišnjeg izdanja festivala priznanje je uručeno Eduardu Artemjevu, autoru glazbe filmova Solaris, Zrcalo i Stalker.
Kratki izlet je premijeru imao na 46. međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a hrvatsku premijeru imat će u Areni na 64. Pulskom filmskom festivalu. Film je nastao u produkciji Studija Pangolin, distribuira ga Bonobostudio, a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Foto: Press

comment closed