fbpx

Predstava Obitelj ispraćena dugotrajnim aplauzom

Predstava Obitelj u režiji švicarskog kazališnog i filmskog redatelja Mila Raua

Sinoć je u okviru Festivala svjetskoga kazališta izvedena dugo očekivana potresna i emotivna belgijska predstava Obitelj u režiji švicarskog kazališnog i filmskog redatelja Mila Raua te u produkciji kazališta NTGent.

Obitelj

Predstava je rekonstrukcija stvarnog tragičnog događaja iz 2007. godine kada je, u francuskom gradu Calais jedna cijela obitelj digla ruku na sebe, roditelji i njihovo dvoje djece. Motiv nikada nije otkriven a u oproštajnoj poruci je pisalo: Zabrljali smo, žao nam je.

Obitelj

U ovoj kontroverznoj predstavi glumi stvarna obitelj Demeester, glumci An Miller i Filip Peeters sa svojim dvjema tinejdžerskim kćerima Leonce i Louisom, te s njihovim psima.

Tijekom predstave pratili smo svakodnevicu obitelji koja jede, tušira se, uči engleski… Gledali ih kako razgovaraju međusobno o uobičajenim stvarima, telefoniraju, slušaju glazbu, čiste stan, sjećaju se pojedinih trenutaka u životu.

I u tom izlaganju normalnosti, postavilo se pitanje: Zašto smo ovdje? Zašto sam ja tu? I ne bi li bilo bolje kad bi cijeli svijet nestao? Fikcija i realnost su se pomiješale, baš onako kako je to u životu svake obitelji, pa i ove na pozornici.

Umjetnički suradnik predstave je Peter Seynaeve, dramaturgiju potpisuje Carmen Hornbostel, scenografiju i kostime je osmislio Anton Lukas.

Kritika je predstavu opisala kao ‘mračnu, sekularnu misu, proslavu svega što je živo, pa i onoga najmanjega, trivijalnog detalja, uz bolnu spoznaju kako je život ponekad pretežak. Odigrana ustaljenim, sporijim tempom uz pratnju Bachove glazbe, predstava je emotivna i obeshrabrujuća’ (Mark Fisher, The Guardian).

Foto: Press Mara Bratoš