fbpx

Pusić: Ono što je Krleža napravio za generaciju naših roditelja, Tena je napravila za nas

S premijere ‘Tri zime’…

Tena je kroz žensko iskustvo četiri generacije žena napravila priču o ljudskoj sudbini, ali i o zemlji i o nama, naglasila je Pusić

Vesna PusićVesna Pusić je oduševljena predstavom ‘Tri zimeTene Štivičić.
– Ono što je Krleža napravio za generaciju naših roditelja, to je Tena napravila za nas – otkrila je Vesna Pusić za portal Scena.hr. Bivša ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Sabora ističe da joj se sviđa cijeli koncept predstave.
– Tena je kroz žensko iskustvo četiri generacije žena napravila priču o ljudskoj sudbini, ali i o zemlji i o nama –  rekla je Pusić.
Radnja:
Štivičić je inspiraciju za tekst pronašla u priči unutar vlastite obitelji, nadahnuta teškim životom svoje prabake koja je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije rodila izvanbračno dijete. No radnja se dalje razvija u fikciji koja izvire iz čvrstoga tkanja povijesne zbilje, nastojeći prije svega ispričati životne priče svojih junakinja koje stoje ispred platna na kojemu se izmjenjuju prizori društvenih i političkih promjena, ratova i nepostojanoga mira. U zimu 1945. majka i kći s mužem i tek rođenom Vesna Pusićdjevojčicom po partijskom ključu useljavaju u vilu endehaškoga emigranta. Kuća je naizgled prazna, ali ipak krije još jednu preostalu stanarku i majčinu staru poznanicu. Zimi 1990. obitelj Kos okuplja se u kući na karminama. Vrijeme je uoči Domovinskoga rata, nova je država još u povojima. Nekadašnje podjele i stare polemike ponovno izlaze na površinu, dok s novim naraštajem izviru nova pitanja. U zimu 2011. u kući se priprema vjenčanje i obitelj Kos ponovno je na okupu. U osvit ulaska u novu uniju zatvaraju se neka obiteljska poglavlja i prekidaju duge šutnje, dok novi moćnici vođeni samo ideologijom kapitala kroje sudbinu kuće u kojoj se dalje talože godine i sjećanja…
Nestalnost i mijena trajna su obilježja našega prostora, pa je tako i dramaturška nit ovoga komada (za)vezana oko rođenja i smrti, nestanaka i nastanaka, kružeći obzorom neprekidnih transformacija. Sentimentalno, a dokumentarno, iskreno i nipošto patetično, dramski vješto prepletene Tri zime uvlače nas u vlastite polemike kojih nije pošteđena ni jedna obitelj. Ono što preživljava i ostaje nad komadom jest vjera u život koja bdije nad svim događajima i neiscrpna ženska snaga za nove početke.

Foto: Prisk